СИРОМАШТВО ИДЕЈА

Вучић има грешака. Има и мана колико хоћете. Има и ужасно лоших потеза. Али, Вучић нема опозицију. Прецизнији да будем, Вучић нема опозицију која има било какву идеју због које би се грађани определили да гласају за опозиционе странке. Ако ћемо искрено, једини ко је изнео некакву идеју против онога што Вучић заговара је Шешељ. Идеја да би требало прекинути односе са западом и окренути се у потпуности Русији је идеја која прија једном одређеном делу бирачког тела и Шешељ иде на то да то бирачко тело љубоморно себи припоји, дубоко свестан да је та идеја крајње нереална и нерационална. Но, то војводи није толико ни битно. Њему је сада пред очима само цензус на изборима и улазак у парламент где би лојалној радикалској партијској структури омогућио плату, а самој странци новчани прилив из буџета. Он би добио прилику да свој его задовољи тако што се неће скидати са скупштинске говорнице, ваљајући у блату сваког ко му се супротстави, али више од тога њега и не занима. Ипак, без обзира што Шешељ нема никакве амбиције да буде власт, он макар има неку идеју и људи који се определе за данашњу Српску радикалну странку гласају ЗА идеју коју Шешељ пропагира. То је опет за неко поштовање, колико год да је то што се пропагира крајње нереално и нерационално, па чак и самоубиствено по Србију. Но, та идеја је свакако лимитирана и одатле нема опасности по Вучића.

Ова друга, тзв.европска опозиција, која нема ниједан разлог да себи пришије тај епитет „европска“, она може да буде опасност, али не само по Вучића, већ по државу. Уједињено-разједињена Демократска странка, изашла на једној листи или у разним агрегатним стањима, има само једну водиљу- мржња према Вучићу. На изборе излазе без икаквог програма, немају чак ни идеју за шта се залажу, међусобно се мрзе, али спајају их поједини амбасадори и ненормална мржња према Вучићу. Када се неко са таквом емоцијом унесе у изборни процес, то може потенцијално врло опасно да буде. Посебно ако је свестан да губи тло под ногама, да ће неки од њих када до краја падну, као господа у Покрајни, очито морати мало да омиришу и мемљиве затворске просторије и да посећује тужиоце. Такви, ако би неким случајем успели да мађионичарским триком дођу до победе од земље не би остао камен на камену. Уосталом, њихове благодати власти имали смо прилике после 5.октобра 2000.године имали смо прилике да осетимо. Да не заборавим, у све њих убрајам и опцију окупљену око ДСС-Двери, која заиста осим константе нетрпељивости према Вучићу није изнела ама баш ништа због чега би се народ определио за ту опцију. Чак иду дотле да сами себе посипају пепелом за све оно што су урадили док су били власт, што је невероватан пример у политичкој пракси јер свињарије те опције док је владала данас жестоко плаћамо. Уместо макар мало самокритике да имају, понашају се као да никада нису доносили тако важне одлуке за ову државу због којих данас испаштамо.

Све у свему, ово ће бити избори у којима, ако се по јутру дан познаје, имаћемо апсолутно одсуство идеја, док са друге стране све ће бити базирано на прљавој кампањи. То је јако лоше за друштво, то је чак лоше и за саму владајућу коалицију, која ако победи неће имати адекватну опозицију. Опозиција ће се у будућем парламенту свести на ниво гађања ципелама и бацања клетви или на ниво „УА Вучићу“.

Бићу на крају искрен према омладини која је протествовала недавно против споразума са НАТО. Од тих девојака и младића који су данас као млади тако бунтовни има шансе да настану добри политичари који ће водити државу на најбољи могући начин. Та омладина воли земљу и спремна је да се бори за њу. Идеје које данас заступају су типичне идеје младог човека који се бори против неправде и олако схвата политику, али ти људи ће сазрети и мислим да у њима Србија има будућност, колико год да се не слажем са оним што они данас раде. Уосталом, слично њима сам се и ја понашао као млађи и потпуно их разумем. Битно је да се интересују за политику и битно је да у срцу носе љубав према отаџбини. А политичко сазревање ће доћи само по себи.

2 мишљења на „СИРОМАШТВО ИДЕЈА“

 1. Odlična konstatacija za omladinu sa skupa od pre neki dan. Svaka čast. Ne treba ih pljuvati, kao što rade neki… Mnogi od nas su marširali po sličnim skupovima, protestovali jer volimo svoju zemlju, a nismo imali drugih način borbe. Bez velike odgovornosti. Kada si vlast, borba se nastavlja, samo su drugačije metode.
  Dodje period kada treba povući šahovski precizne i odgovorne poteze. Žrtvovati i kraljicu radi konačne pobede…. E to rade veliki političari istinske patriote!

 2. Tekst je odlican ali ono sto mi je ostalo u usima je “Ujedinjeno-razjedinjena Demokratska stranka“pa ovo je neprocenjivo i treba koristiti da bi se narodu skrenula paznja za koga ustvari ga pozivaju da glasa.
  Sto se tice njihovog programa …koji ruku na srce i ne postoji je ustvari ona krilatica koja visi u vazduhu od kada je A.Vucic na vlasti a to je “Vucicu pe..u izdao si Srbiju“ i “Vucic se zaduzio 19 milijardi“…ili ona “najpametnija“ kako su smanjenje penzija i plata protiv ustavna radnja i da za to treba neko da odgovara.Sve u svemu u jednoj recenici program URDS glasi:“Pljuj po njemu ne pitam sta kosta“.
  Sto se tice DSS i njihovo licemerno-besramne politike za vreme svoje vladavine i sada prebacivanje na ledja SNS i A.Vucica svega onog na sta su se oni dvane 2… neke obavezali je u stvari pecat na njihov “rad“ jer je narod njihov rad ocenio vec na sledecim izborima na kojima su bukvalno izbrisani iz parlamentarnog zivota Srbije.
  Ono sto svakom normalnom coveku i malo politicki islifovanom smeta je to sto iz dana u dan vidimo neprirodne saveze izmedju krtica i lisica,mungosa i zmija a sve samo sa jednim ciljem umanjiti rejting Vucica (posto je nemoguce ga poraziti)i predstaviti ga u sto prljavijem obliku.
  Za nasu omladinu koja “glasa protiv NATO pakta“…pa dobro Djukanovicu sad si presao i na satiru 🙂
  Svi dobro znamo ko je ta “omladina“ali niko iz te “omladine“ da nam objasni zasta se zalazu i zasto se protive NATO paktu tj “pridruzivanju Srbije istom“ kada nikada niko nije ni pokrenuo ni stavio to pitanje pred zvanicni BGD.Sve su ovo samo pokusaji da se A Vucic prikaze onako kako zele u ocima obicnih ljudi a tako dobiju koji procenat vise.
  Sinoc posle derbija na kojem smo naravno pobedili oglasi se i narodni poslanik Marijan Risticevic na svom twiter nalogu…kao postovalac njegovog rada i svega onog sto pokusava da prezentuje narodu kako u tako i van skupstine Srbije pokusao sma da razumem njegov gnev i bes iz poruka koje je twitovao ali je u meni ostao veliki crv sumnje u sve ono sto on radi i za sta se zalaze.
  Napisoa je twit o Zvezdi i tome kako je pokraden Partizan…trala la,trala la…i onda Terizca i jos neke ljude vezane za Zvezdu proziva kao lopove i ljude koji namestaju utakmice u korist Zvezde,naravno nisma ostao nem na ovo i na njegovu konstataciju da “Partizan treba da istupi iz lige“ ja sam dao opsaku da “Treba da se ugasi“ i da mi on nakon toga uputi pitanje “da li me je sramota?
  Ja sam pitao njega a pitam i Vas gospodine Djuka da li se posto on nema odgovor pa mozda vi znate da li je poimanje DEMOKRATIJE Marijana Risticevica u okvirima:“JA (Marijan) mogu da pricam sta hocu,a drugi mogu da pricaju ono sto ja zelim“.I ono krucijalno pitanje na koje nisam dobio odgovor da li je se uvazeni Risticevic mozda nasao sinoc na stadionu Partizana ili je uz TV prijemnik skandirao zdusno ono sto smo svi culi sinoc:“Vucicu p…ru izdao si Srbiju“
  Izvinjavam se na ovom poduzem komentarisanju i obecavam da nece reci u naviku.
  S postovanjem Goran Pantovic Assen Holandija

Оставите одговор