РУСОФИЛ

За себе могу да кажем најискреније да сам русофил. Да, искрено, срцем и душом, волим братску нам Русију. Али, свакако, највише на свету волим Србију. То је оно што увек мора да се назначи.

Свака љубав је ирационална, па и наша српска према браћи Русима. Но, она је неизбрисива. Она је у нама уткана и нема тог Србина који ће рећи да му је дражи кип слободе у Њујорку од цркве Александра Невског у Санкт Петербургу, нити да му је Вашингтон милији од Москве. Ипак, светска политика и дипломатија не руководе се према љубави, већ према интересима. Љубав је свакако пожељна, јер лакше се нађе заједнички језик са онима са којима делите исте вредности. Нема дилеме да нас и Русе православна вера свакако спаја и да на основу истинских вредности које Православље нас учи ми лакше пронађемо заједничке интересе. С тим у вези, нико у Србији нема право да монополизује сарадњу са Русијом, јер која год власт да буде, она ће морати, најпре због самог народа, да гради добре односе са Москвом. Прича о лошим односима са Русијом је једнака самоубиству, јер ако неко жели да се самоубије на српској политичкој сцени довољно му је да заоштри односе са Путином и сам народ ће га почети да не воли.
Садашња Влада, посебно Српска напредна странка има најбоље односе са Русијом. Чак и страначка сарадња између СНС и Јединствене Русије одвија се одлично. На државном нивоу никада у модерној историји никада блискија сарадња није била између Београда и Москве. Зато не разумем појединце у Србији који наводну лојалност Путину исказују тако што ће пљувати по Вучићу јер српска влада гради и добре односе са западним земљама, па и са НАТО. Подсећања ради, Русија има канцеларију у Бриселу, јер је чланица програма НАТО, Партнерство за мир. Да упростим, нико неће своје русофилство доказати тиме што ће мрзети западне државе, нити је то добро за Србију. Љубав према Русији исказаћете ако прво нешто прочитате о великој руској историји, ако Русију почнете да схватате као модерну државу која није више ни изблиза налик СССР-у и у којој такође доминира капитализам. Када схватите да и она има међународне интересе због којих гради или руши савезништва и да претеране љубави у руској дипломатији нема. Волећете је и ако схватите да је Путин помирио „беле“ и „црвене“ Русе и да они заједнички данас гледају на будућност свог отачаства. И све то када примените у Србији најпре ћете доказати да волите нашу заједничку историју, а потом да на њеним темељима можемо да градимо и заједничку братску будућност. То је данас модерни русофил у Србији. Такви су данас на листи Српске напредне странке.

Оставите одговор