ВРАЧАР

Кажу да они прави београђани, староседеоци, живе на Врачару. Нисам баш сигуран да је тако, јер после Другог светског рата армија партизанских ослободилаца значајно је уз ослобађање Београда „ослободила“ и Врачарске станове од њихових власника, па су они постали „изворни“ београђани, а њихови потомци велики руководиоци који и данас руководе централним београдским општинама, па и Врачаром. Додуше, некада су били верни следбеници Савеза комуниста, а после пораза на 8.седници прешалтали су се као „Стамболићевци“ у разноразне новонастале тзв.грађанске опције, углавном анационалног карактера. Тек касније су кренули у освајање Демократске странке, јер изворни оснивачи ДС су били љути комунистички дисиденти и прилично национално свесни људи. Но, то је све историја. Садашњост је таква да власт на Врачару већ 26 година уназад чине разноразни следбеници поражене струје на 8.седници у лику и делу самих тадашњих актера истог скупа, до њихових потомака. Они су умислили, с обзиром на број година којима управљају Врачаром, да је то њихов приватна општина и да нико нема право до те самозване врачарске елите да помисли да дође у прилику да чини власт у општини Врачар. Зато је данас у њиховим редовима завладала паника. Дошло је време да се положе рачуни за сва недела почињена на тој општини. Од тога ко је и на које начине надзиђивао стамбене објекте, како је добијао грађевинске дозволе, како је долазио до општинских локала, итд. Ради се о централној београдској општини где је цена квадрата углавном да вам се заврти у глави. Зато данас они неће изаћи као Демократска странка, јер се су свесни да се грађани стиде имена те партије, већ ће бити „Врачар слободно“. Само што ником није јасно да ли то после 26 година они Врачар ослобађају сами од себе, пошто баш толико година као власт држе грађане Врачара као таоце њиховог лоповлука и њихових марифетлука.

Као да постоји сада нека значајна разлика између ДС Звездара и ДС Врачар, или ДС Палилула и ДС Врачар, или ДС Стари Град и ДС Врачар, или ДС Савски Венац и ДС Врачар. У свим побројаним општинама, баш као и на Врачару, ДС још увек влада. Само што у овим другим општинама неће ићи под листом „Звездара слободно“ или „Палилула слободно“. То раде само на Врачару кога планирају да бране као Немци Берлин 1945.године. Додуше, овако разбијени као странка заиста и подсећају на очајнике који по сваку цену бране неодбрањиво. Ипак, Берлин је пао, јер се неодбрањиво не може одбранити. Пашће и Врачар и дочекати коначну слободу и промену власти после 26 година!

10 мишљења на „ВРАЧАР“

 1. Ste to stoji, ali kako cujem a prica se, SNS je jos gori po opstinama u zaposljavanju svojih itd… Dakle kako spreciti da se to desava? Ja verujem da ste vi protiv toga, verujem da je i Tadic bio, ali ne moze Tadic ili Vucic da kontrolise sve i svih 100.000 clanova stranke.. Dakle onaj ko „resi“ ovo, i ima mehanizam da reaguje na svaku sumnju da se negde nesto muti, taj ce biti dozivotno na vlasti… Dakle voleo bih da cujem da li iko uopste razmislja o tome da se slicno desava u opstinama gde je SNS na vlasti…

 2. Прво и пре свега, ти Врачарци о којима пишете, чији су дедови ослободили врачарске станове углавном више не живе на Врачару. Продали су станове, поделили се и преселили ка периферији. Станове су покуповали скоројевићи који су дошли ко зна све одакле али највише их има из Црне Горе, Босне али и са територије Косова. Структура становништва на Врачару се дебело променила.
  Друго, јако ме занима на који начин Ви искорењујете те и такве појаве у Вашим редовима? Реалност је супротна. Иако сам лично мислио да од ДС и Г17 не може горе, СНС је показао да може. И направио је Србију приватном државом по мери једног човека и његовог брата и кумова а све по моделу Мила Ђукановића. Исто како је Мило пеиватизовао ЦГ, тако се сада приватизује Србија. Срамота!

 3. Ви то знате боље од мене. Паметан сте човек. Готово да нема бранше у којој нема фирме коју су „купили“ кумови и која скоро ексклузивно ради са државом. Ко неће да се повинује њему следе претње, уцене, инспекције… Владавина силе. Не знам да ли знате али главна клетва у бизнису данас гласи: “ Дабогда ти Андерј В. бацио око на бизнис“.

 4. Ajdemo po drugi put, jer prvi put NISTE postavili komentar!?
  Tekst je tendenciozan i pun neistina. Svima je jasno da na Vračaru stanuju uglavnom starosedeoci, bez partizana i komunista! Restitucija je učinila jedan deo, a vreme drugi, te su Vračarcima vraćene nekretnine koje su uzurpirane od 1945 do 1952! Ovaj tendenciozni tekst je samo proizvod patološke mržnje prema DS-u. Vračar je naravno bastion demokratije i u Beogradu i u Srbiji, a to Vama ne prija, logično. Bolje tu energiju usmerite na kampanju, a ne na sakupljanje mladeži u Njegoševoj 54 i puckanje na autohtone Vračarce. Znam, Vračar vam je opsesija, želja da i to „osvojite“, ali kako vidim ostaće pusta želja, Vračarci su pametni, ne nasedaju na bahatost i nekulturu!

  1. Hajde za početak da ne izmišljate. Tekst je od A do Š istinit. To što vas boli istina, jer su vam idoli komunistički liberali, to je vaš problem. Vračar će konačno dočekati oslobodjenje i to je nešto najpozitivnije što će se dogoditi u Beogradu.

   1. Hahahahahahaha „oslobođenje“? Makazama? Da rečnik Vam je očito bogat tako da …. samo pišite, na vašu sreću malo je onih koji ovo pročitaju. I naravno nastavite da sanjajte te vaše „oslobodilačke“ snove, pozz

Оставите одговор