ПРЕТИ ЛИ ДЕСНИЦА СРБИЈИ?

Дуги низ година уназад слушамо теорије о опасности победе деснице. Готово исту матрицу користио је Милошевић једнако као и поражена струја са Осме седнице која је после 5.октобра 2000.године зајахала Србију. И једни и други су друштво константно плашили евентуалном победом задриглих и масних четника који носе ножеве у зубима и који једва чекају да зарате са пола света. Да се не лажемо, дугогодишња иконографија појединих политичких опција са десног спектра заиста им је и ишла у прилог за вођење такве кампање, али истинске опасност по друштво од победе деснице никада није било, нити ће икада бити. Заправо, бар не од такве деснице која афирмише на митинзима заставе „Слобода или смрт“ или која носи за ревером Љотићевске ознаке. Осим урлања по улици и прављења бескорисне и неупотребљиве галаме, те политичке опције једноставно не могу да победе у Србији. Најпре због чињенице зато што оне саме то неће, јер би тада ваљало преузети одговорност за вођење државе, а са друге стране зато што су идеје за које се залажу апсолутно неприхватљиве већинском бирачком телу у Србији. Такве опције ће заувек остати на крилатици да им је важан сој, а не број, а то суштински значи да су безначајне за евентуални долазак на власт.

Оно што се са жалошћу може коснтатовати је чињеница да Србија и нема озбиљну десницу. Додуше нема ни левицу, јер тешко је замисливо да СПС или ДС представљају партије које се боре за пролетеријат или радничка права када су им руководства до гуше огрезла у сарадњу са тајкунским лобијима и представљају онај најгори вид разбојничких капиталиста којима је до права сиротиње стало таман колико атеисти до литургије. Но, та тзв.левица и може да победи, јер је добрано спонзорисана, што из иностранства, што од овдашњих тајкуна, а и дуги низ година штитила је искључиво тајкунске интересе. Ови што су на тзв.десном полу немају ту логистику, односно добијаће је по потреби на кашичицу чисто да крајње контролисани ремете нормалне друштвене токове. Преведено на српски и њима ће страни фактор, па и тајкуни, прискочити у помоћ не би ли таква десница пореметила власт, односно изазвала одређене турбуленције, али свакако до одређених граница, јер никоме није у циљу да она нешто претерано ојача. Њихов лимит ће увек бити строго контролисан.

Домети овога што се у Србији назива десницом су минорни за озбиљну политику. Највише што може тзв.десница је да уђе у Парламент и да у њему њени представници праве циркус. Више од тога једноставно је немогуће. Највећа претња по друштво од ње је ометање доношења закона и развлачење скупштинских расправа до бесконачности. Свакако, уз то иде обавезно подизање тензија у друштву код оног екстремног бирачког тела које може да направи одређене инциденте на некој спортској приредби или евентуално на уличном протесту, али снаге за било шта више, а и жеље код самих лидера деснице, једноставно нема. Отуда, никада нисам био присталица да се омладина која је тренутно уз такве политичке опције напада по медијима да је фашистичка или не знам каква. Она је бунтовна, а у ери великих неправди по свету, па и нашем друштву, подложна је манипулацији. Самозвани лидери који никада не желе да преузму било какву одговорност и себи дају за право да износе надреалне политичке ставове најлакше са младима манипулишу. То траје две док омладина не сазри. Тада у готово 90 одсто случајева напуштају такав вид бављења политиком, јер схватају да је бесконачна галама на улици суштински неупотребљива и беже од таквих лидера јер је то што они заговарају нереално и бескорисно. Природно је да људи траже начин како да своје идеје реализују, а не само да критикују и да вичу УА. Ти млади људи воле своју земљу и када одрасту, заврше факултете и прођу кроз сито и решето политичког деловања, а ту се подразумева и по који пендрек по леђима, учешће на трибинама по свим могућим селима и градовима у Србији, мноштво прочитаних књига и новинских текстова, стално праћење политичких збивања, е када све то прођу и остану на ногама почињу да схватају да им живот не може проћи у политичком деловању на улици, већ да своје идеје морају кроз институције да остварују. Тада почиње рационално размишљање и надоградња патриотизма којег у себи носе од рођења. Тог момента они постају корисни за ову државу и зато од њих данас Србија не мора да се плаши. Напротив, они су пожељни. Они су будућност овог друштва.

Да закључимо, од овакве деснице у Србији нема никакве претње, осим што ће правити циркус по улици или евентуално у Скупштини. Озбиљна политика је далеко од ње, а самим тим и озбиљна подршка. Народ у Србији очекује прогрес, економски бољитак, миран живот без конфликта са суседима и са било којом силом, а то је све супротно од онога што данашња тзв.десница у Србији заговара.

Оставите одговор