ОБРАЗОВАЊЕ

Кључни проблем за државу је реформа образовног система. Да будемо реални према себи, ми у том сегменту заостајемо у сваком погледу. Плаћамо данак скандалозној политици која је довела до тога да инвеститори беже од нас јер немамо квалификовано радну снагу.

ОСНОВНА ШКОЛА

Језици морају да се уче од првог разреда. Без квалитетног знања неколико страних језика данас нема шансе да нешто урадите у животу. Деца у тим годинама најбоље упијају. Свакако, нагласак је да се прво добро научи српски језик. Такође, ван памети је систем у коме наставник не сме ни да попреко погледа ученика, јер потребно је да наставник буде ученику ауторитет. Он му је други отац и мајка. Не може се деци допустити да од школе праве вашар, већ мора да постоји адекватна дисциплина. Мора да се зна ко је наставник, а ко ученик. Такође, бесмислено је било укидање могућности понављања разреда. Без претње таквом казном ученик се демотивише да учи, јер што би то радио када свакако може да прође разред без учења. Дете када дође у основну школу мора најпре да се научи дисциплини, да има ауторитет и да има обавезу да учи. Ми смо бесмисленом реформом све то избрисали и све више добијамо потпуно распуштене генерације.

ЗАНАТИ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Ми смо занате уништили. Ко данас завршава за бравара, вариоца, пекара, месара? Нико. Имамо тотални дефицит у занатлијама. Инвеститор када дође у Србију тражи квалификованог младог радника, вариоца, а ми то немамо да му понудимо. Немамо ни адекватан наставни кадар. Одавно се не бавимо обучавањем младих људи за привреду. Данашње занатлије у Србији су или пред пензиом или су пензионери. Ми ћемо као држава пропасти ако не ревитализујемо занатство. Не могу сви да буду менаџери, тога имамо на тоне. Руководиоце можемо да извозимо. Занатлије нажалост морамо да увозимо. Држава мора јасно да одреди шта јој је потребно и на основу тога да одреди квоте шта ће и колико школовати. Средње образовање, посебно у струковним школама, мора много више праксе да уведе. Потребни су нам свршени средњошколци који су спремни одмах да уђу у привреду и да раде по завршетку школовања. У раду на савременим машинама заостајемо готово четири генерације. Самим тим, џабе наша финансијска консолидација ако инвеститори беже од нас јер немамо квалификовану радну снагу. Требало би размислити да се са инвеститорима увек испреговара да одређени број ђака из области којима се инвеститор бави може да долази током школовања на праксу код инвеститора и да се тако припрема да одмах уђе у посао чим заврши школу.

ФАКУЛТЕТИ

Болоњски процес је апсолутно деградирао студирање. Начин на који је код нас примењен довео је до краха високо школство. Најхитније се мора променити приступ. За почетак, нема потребе да се годишње уписује по 2000 правника или економиста, а да немамо ниједног физичара. Морају да се праве универзитетски центри специјализовани за одређену област студирања, што би са страним инвеститорима морало да се поради на томе да и они уложе средства за овакве пројекте. Пракса на факултетима је од изузетне важности. Не можемо више да допуштамо да имамо свршене студенте рецимо Електротехнике који људски нису видели од чега се решо састоји. Ми имамо фантастичне теоретичаре, али катастрофалне практичаре. И на факултетима и у средњим школама морају да се уведу предмети који ће нас учити како у области за коју се школујемо да покренемо сопствени бизнис. Наши ђаци и студенти појма немају како да своје знање уновче. Основи привређивања морају да буду обавезан предмет. Не сме се више дозволити да по завршетку факултета имамо студенте који искључиво размишљају како да се запосле у државну фирму или администрацију.

Добро је да се премијер посветио томе да се све школе за почетак поправе и реконструишу. Деца су нам учила у језивим условима. Скандал је да у 21.веку имамо школе које немају људски тоалет. Ипак, оно што је кључно, је промена концепта образовног система какав је данас. И то је, понављам, најважнији задатак будуће Владе. Без тога нама нема будућности, а свакако заостајемо да је питање хоћемо или икада успети да надокнадимо оно што смо до сада изгубили.

Оставите одговор