СМИСАО ГЛАСАЊА ЗА СПС?

Сви изборни циклуси у последњих десет година, без обзира да ли се радило о републичким, покрајнским или локалним изборима, прошли су у кампањама суштински без Социјалистичке партије Србије. Социјалисти су у жижу долазили тек по завршетку избора док се не формира власт, а потом би опет запали у тишину док седе у власти и мирно посматрају како се други свађају. Њихова тактика се своди на то да нема потребе ни за шта да се залажу, нити има потребе да било какву политичку идеју испољавају, нити да улазе у политичке конфликте, већ је само битно да се домогну до магичне цифре у процентима на изборима која им је довољна да се појаве као некакав фактор у власти. Како они то успевају, за многе је енигма, јер партија која у јавности не постоји нигде, не залаже се ни за шта, безидејно егзистира, увек има тих 12 до 15 одсто и ужива све благодети са тим процентом. И оно што је најтрагичније, од 2000.године они, изузимајући период до 2003.године, увек су били власт. Када се то сабере са 10 година Милошевићеве власти, СПС је на разне начине власт у Србији пуних 23 године! Први пут када се појавила опасност да неће бити у власти била је 2014.године када реално Вучићу нису ни били потребни, али због поделе одговорности и свакако лакшег рада парламента, без великих опструкција, Вучић им је указао шансу, па су се опет нашли у власти. Не знам да ли ће то бити и после следећих избора, да будем искрен увек се надам да неће ни цензус прећу, али са њима се никада не зна.

Поставља се питање смисла гласања за СПС. Зашто неко гласа за СПС? Слажем се, један део бирача иде по принципу да прва љубав заборава нема, па то чине још од Милошевићевог периода, без обзира што данашњи СПС нема никакве везе са СПС у време Милошевића. Но, природно је да се партије мењају, па се то Ивици и друштву не може узети за зло. Ниједан други мотив, осим тога да прва љубав заборава нема, који је сам по себи ирационалан, не постоји зашто би неко гласао за СПС. Верујем да ни сам Ивица Дачић не зна зашто гласа за опцију којом председава. Осим ако најгори вид прагматизма у политици, а то је каријернио-интересно сагледавање политичког егзистирања, није кључни мотив. Сигурно је да скоро две деценије СПС има људе запослене по силним локалним самоуправама где исто толико социјалисти држе власт, па су у тим срединама направили мрежу својих кадрова и њихових породица који за ту партију гласају искључиво због своје егзистенције. Но, то је неозбиљно за озбиљну политику.

Глас за СПС је суштински бачен глас. Глас који је дат безидејној опцији чије руководство нити зна за шта се залаже, нити они имају било какву идеју о модерној Србији. Крајње незаинтересовани за било шта, осим за државне функције, ти људи од избора до избора функционишу по принципу картела који са својим процентима игра улогу боље или лошије удаваче, али која ће свакако негде да се удоми. Можда су ови избори прилика да се коначно прекине са оваквим деловањем у српској политици. Искрен да будем, лично бих био пресрећан.

3 мишљења на „СМИСАО ГЛАСАЊА ЗА СПС?“

  1. Јако бирачко тело СПС-а чине они који то раде по инерцији а други (већи део) они који су раније партијски „удомљени“ па сад то морају да би сачували позиције (и наравно чланови њихових породица).

Оставите одговор