ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ- КРАЈ ПОЛИТИЧКЕ КАРИЈЕРЕ

Seselj

Вероватно се на нашој политичкој сцени у скорије време неће појавити политичар такве врхунске интелигенције као што је Војислав Шешељ. Нема никакве дилеме да се ради о мајстору политичког преживљавања и подизања када сви мисле да је са њим готово. Ипак, ту се његово деловање зауставља. Оног момента када се подигне и када му је само још мало неопходно да учини одређени позитивни корак ка коначној победи и преузимању одговорности, нико боље од Шешеља није умео да упропасти свој положај. Као крава која даје велику количину млека, па шутне кофу и све проспе. Да ли је то радио намерно или није, вероватно ћемо заувек остати на позицијама нагађања, тек више од потпредседника ратне републичке Владе није догурао, а реално имао је велику шансу. У сваком случају, Шешељ ће несумњиво остати неко ко је увек пленио својом интелигенцијом и образовањем, али све је то остало неупотребљиво, јер никада није био у прилици да своје идеје развије са позиције политичара који је преузео одговорност. Вероватно на срећу Србије.

Питате се зашто о Шешељу пишем у прошлом времену?

Најпре зато што је његово поимање политике заиста превазиђено. Ипак, не до краја. За ове изборе биће довољно да се прескочи цензус, али ту је лимит. Шешељ ће вероватно добити прилику да одигра своју последњу улогу на политичкој сцени онако како је и почео своју озбиљну политичку каријеру- у Народној Скупштини Републике Србије. Сигурно је да ће је играти са пуно жара и већ сада је јасно да ће наредни сазив Парламента бити веома занимљив. Но, за разлику од 1991.године када је Шешељ ушао у Скупштину и када су грађани у њему видели велику политичку наду за Србију, ситуација је данас тотално другачија. У њему људи не виде будућност и он је сам тога веома свестан. Данашњу младеж не занимају приче о ратиштима, не интересује их конфликт и неће да слушају о Огулину-Карлобагу-Карловцу и Вировитици. Заправо, неће све оно на чему је Шешељ изградио свој култ којим сам и ја, да будем потпуно искрен, био опчињен, па и данас у много чему примењујем неке ствари које сам од њега у политичким наступима научио. Баш због те чињенице да је свестан своје последње улоге, Шешељ ће се потрудити да за крај остави траг по коме ће га грађани ипак у већој мери по позитивном памтити.

Друга, далеко компликованија околност по будућност политичке каријере Војислава Шешеља је будућа хашка пресуда. Из дубине душе желим да буде ослобађајућа, јер он нема апсолутно никакву кривицу за оно што му се ставља на терет. Заправо, не знам ни шта му се ставља на терет, јер вербални деликт не може да буде кривично дело, посебно не ратни злочин. Но, како је Хашки трибунал апсолутно политички суд, јасно је као дан да ће Шешељ попити осуђујућу пресуду. Била би права сензација да буде другачије. Колика год пресуда да буде, чак и мања од периода који је он већ одлежао у Хагу, што би иначе значило да не мора да иде на издржавање казне и то би било сјајно, Шешељ ће имати изнад своје главе осуђујућу пресуду за ратни злочин. То у пракси значи да он више никада неће моћи да се бави озбиљном политиком, посебно не са позиције власти, јер ко ће да разговара у свету са човеком који је осуђен за ратни злочин. Свакако, таква пресуда је скандал, јер за 12 година колико је лежао у притвору нису успели ништа да му пронађу. Хашки трибунал и међународна правда до те мере су се обрукали у поступку против Шешеља да би свака осуђујућа пресуда била прворазредни правнички скандал. Међутим, то светске политичаре не занима и самим тим Шешељ за свог живота неће моћи да дође у позицију да управља било чим у Србији.

На крају овог писанија, искрено ћу написати, таман да ме разноразне НВО и којекакви медијски мешетари разапну, мени је искрено жао што Шешељ није више пружио на нашој политичкој сцени. Имао је највећу могућу прилику да буде велики лидер, а све то је упропастио због своје сујете и очигледног немања жеље да преузме одговорност за било шта. Можда ће се једног дана поново у Србији родити политичар његове интелигенције. Било би добро да на његовим грешкама научи како не би требало да се понаша у озбиљној политици. Озбиљна политика не трпи сујетне људе и не трпи неодговорне и неодмерене изјаве. Такво понашање је за оне који се боре за цензус и који не желе одговорност. Штета је, искрено то мислим, што је Шешељ таквима постао идол и синоним за политичку борбу уместо да је своју интелигенцију употребио на мудрији начин и да својој држави и народу пружи далеко више од овог минималног што је пружио. Нека стих „Забрањеног пушења“ из песме „Зеница блуз“ буде за наук будућим политичарима који имају намеру да се озбиљно баве политиком- „Ко игра за рају, а занемарује тактику, завршиће  каријеру у нижеразредном Вратнику“. У неком Вратнику своју политичку каријеру, нажалост, завршава и Војислав Шешељ.

 

2 мишљења на „ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ- КРАЈ ПОЛИТИЧКЕ КАРИЈЕРЕ“

  1. Gospodine Djukanovicu, opozicija kao Šešelj je za vas iz SNS-a bogom dana,znate da vas kao vlast nikad ne mogu ugroziti,jer prosto coveka koji ima oreol ratnog zlocinca svet nikad nece prihvatit kao partnera,a to cirkus u skupstini to ima svuda lako ce te vi za to,Vama pretnju prestavlja više DSS-Dveri jer oni su pokazali da mogu da saradjuju sa,DS-om i ostalom gradjanskom opozicijom,i zato hajka i haranga na njih nebi li ih spustili ispod 5%

  2. Мала исправка. Није из „Зеница блуз“ него из „Памтим то као да је било данас“, са истог албума „Das ist Walter“.

Оставите одговор