РАТ КОЈИ ЕУ НЕ МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ

Brisel-Eksplozija-Aerodrom-Reuters-Francois-Lenoir

Не бих да паметујем, јер нисам стручњак опште праксе, посебно не за тако битна питања као што је борба против тероризма. Свакако, ред је да пружим одређени осврт, јер зло које захвата човечанство се неће смирити и можда је најбоље да прихватимо констатацију француског премијера Мануела Валса да је Европа у рату. Да, она је заиста истинита. Проблем је што Европа, конкретно ЕУ, тај рат не може да добије. Непријатељ је по дубини на њеној територији и никада се не зна где ће ударити.

У Бриселу сам био два пута у животу. Диван град у архитектноском смислу, али страховито досадан за живот. У њему живе све могуће европске бирократе, јер се у њему налазе представници чак шест различитих нивоа власти, од оне локалне бриселске, па до ове која чини ЕУ, плус је у њему и седиште највећег војно-политичког савеза као што је НАТО. Преведено на језик простог човека, у Бриселу не постоји обавештајна служба која нема своје агенте. У таквом граду, где су обавештајне службе као добар дан на сваком ћошку, терористи су извели један од најмонструознијих терористичких напада. Да ли је потребан неки додатни коментар о европској безбедности?

Зашто ЕУ не може да добије тај рат?

Одговора је много. За почетак, сетите се терористичких аката у Паризу. Њих су извели младићи који су се родили и који су одрасли у Француској. Њих није извео нико ко је дошао из арапских земаља, већ припадници друге, па можда већ и треће генерације досељеника. То значи да они нису прихватили никакве европске вредности, а понајмање су прихватали Европу као систем различитости и мултикултуралности као што су нам деценијама уназад разноразни либерални европски мислиоци лансирали. Једноставно, породице ових младића који чине овакве језиве злочине та прича не занима. Најпре зато што њихови преци култоролошки не припадају том свету, а потом и што се они, живећи у оним сулудим квартовима европских престоница и градова, заиста осећају као грађани трећег реда. Они се од малена васпитавају да је Француска угњетавала њихов народ као колонијална сила и да је то исто чинила и Белгија, Велика Британија, Холандија, итд. Истини за вољу, то јесте тачно, па они ово доживљавају као неку врсту освете према онима који су напали Ислам.

Други разлог због кога ЕУ не може тај рат да добије је чињеница да она ништа никада није ни радила на својој безбедности, а путем лажне либералне приче о свеопштим слободама, она је одузимала ингеренције сувереним државама у сфери безбедности. За то време, терористи су, вероватно и потпомогнути онима који су имали намеру да доведу ЕУ до оваквог хаоса, развијали своје мреже, обавештајно су се апсолутно обезбедили, створили су паралелан систем. Зар заиста неко мисли да серију експолизија у највећим европским градовима могу да изведу балави клинци из радничких мигрантских квартова, а да нису имали жестоку помоћ одређених обавештајних структура. Сама ЕУ мора да сагледа најпре ко то њу ровари и ко јој жели најгоре могуће зло.

Како год, плашим се да ћемо овакве страшне нападе имати у великој мери још много пута. Самим тим, то је крах ЕУ у смислу слободе кретања и капитала, то је крах за европске економије и свакако ту је константна паника која све остало убија по питању безбедног и нормалног живота.

Оставите одговор