ЗАШТО ЈЕ ДАНАС СВАКИ СРБИН РАДОВАН

karadzic-cp-5667974

Без намере да текст пишем под набојем и емоцијама које, искрен да будем, једва судржавам, потрудићу се крајње објективно да сагледам шта је данас учињено српском народу. Учињен је неописив злочин без преседана. Даље можда и није потребно да образлажем, јер свакоме ко је слушао изрицање пресуде, чак и да је само прошао поред Правног факултета, јасно је да је пресуда изречена Радовану Караџићу апсолутно политичка, без икаквог правног утемељења, заснована пре свега на општим оценама да је он „морао да зна“, да је „морао да буде обавештен“ и да је учествовао са одређеним људима у некаквом „удруженом злочиначком подухвату“ а да већи број тих људи вероватно никада није ни упознао. То је потпуно невероватно какав је ово скандалозан суноврат међународног правосуђа, али ако се крене од оне чувене изреке великана правне мисли Валтазара Богишића да „Што се грбо роди, вријеме не исправи“, онда је јасно да сам Трибунал, основан мимо било какве легалне процедуре и није могао да донесе правну, веч искључиво политичку пресуду. Пресуда Радовану Караџићу је политичка пресуда српском народу, посебно Србима западно од Дрине који су Радована Караџића бирали да их предводи у најтежим моментима по њих током рата у Босни и Херцеговини.

Није сваки Србин Радован зато што сви Срби воле Радована. Сваки Србин је Радован зато што је пресудом њему изречена пресуда нашем народу. Његов предводник је крив за почињени геноцид у Сребреници, прогоне, истребљења, убиства, депортације становништва, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца. Ни Хитлеру не би тако пресудили. Преведено на језик обичног човека испада да су Срби били апсолутно сагласни са политиком човека који је, по овој суманутој пресуди, починио све ове злочине. Тако смо постали народ који је крајње злочиначки, а они који су у Другом светском рату били на страни нациста данас су проглашени за жртве. Они који су етнички очистили српске вековне просторе, они су жртве. Они који у својој историји имају да су били усташе или „усташко цвијеће“, они су жртве. Зато су од данас они, тј. ми, који смо од таквих злочине доживели, постали најгори могући злочинци у историји човечанства.

На крају, замолио бих оне који имају ту чувену, иначе идиотску, тезу о томе како пресуда Караџићу као појединцу није пресуда народу, да не лупетају, бар не на овом блогу. Наравно да је пресуда ономе коме сте поверили легитимитет да вас предводи суштински пресуда и  вама као народу. То се увек тако тумачи. И наравно да ће притисци и захтеви да се укине Република Српска сада добити додатну снагу, јер нешто што је на геноциду створено, а читаво војно и политичко руководство Републике Српске са све њеним председником осуђено је да је починило геноцид у Сребреници, тешко ће моћи да опстане. Плашим се да нас чекају веома бурна времена и спремимо се за најтежа могућа искушења. Додуше, сада знатно ослабљени јер ће на нас увек у свету гледати као на народ чији су политички предводници починили најмонструозније злочине у историји човечанства.

Нека нам је драги Бог у помоћ!

 

3 мишљења на „ЗАШТО ЈЕ ДАНАС СВАКИ СРБИН РАДОВАН“

Оставите одговор