ШТА ЈЕ ПОЕНТА ЕВЕНТУАЛНЕ ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ ВОЈИСЛАВУ ШЕШЕЉУ?

Seselj

Лидер радикала недавно је најавио да ће казна коју ће Хашки трибунал изрећи против њега бити драконска. Не знам одакле Војиславу Шешељу та сазнања, но немам разлога да сумњам у њих с обзиром на чињеницу да Хашки трибунал није никаква правна, већ класична политичка институција која, све више је јасно, своје пресуде пише у неком од вашнигтонских кабинета. Поента свих одлука Хашког трибунала је оправдавање злочиначке политике која чињена према српском народу током деведесетих година, али и додатни притисци на Републику Србију што би баш у Шешељевом случају могао да буде приоритет.

Са правног гледишта против Војислава Шешеља немогуће је донети осуђујућу пресуду, јер против њега суштински није могао ни поступак да се води с обзиром да оно што му се ставља на терет, а то је вербални деликт, готово нигде у свету више не постоји као инкриминисано кривично дело, изузимајући  диктаторске режиме. Међутим, уколико се обистини оно што Шешељ најављује, а то је да ће добити 25 година робије, што је и више него драконска казна, поставља се питање зашто се доноси оваква одлука. Одмах да будем јасан, она је политички најмање уперена против Шешеља. Шешељ је у том случају колатерална штета, али свакако и корисно средство притиска на актуелну власт у Србији. Сви политичари на западу су апсолутно свесни да је Шешељев политички зениту улазак у Парламент и да он заправо нема некакву велику политичку будућност, односно, њему се свакако полако ближи крај политичке каријере. Али је зато веома користан да се преко њега притисне актуелни двојац Николић-Вучић који води државу и то кроз најмање две солуције.

Најпре сам чин евентуалног изручења био би политички катастрофалан и за Томислава Николића и за Александра Вучића. Свакако би поједини медији, а и десничарске организација под контролом западних служби, заиграли на карту њихове велеиздаје, јер су кума изручили Трибуналу. Са друге стране, ако то не би урадили, одмах би се ангажовале тзв.левичарске снаге, односно прозападна политички номенклатура, која би оптужила Николића и Вучића како вуку земљу уназад и заустављају њен развој и пут ка Европској унији. Практично, Николић и Вучић се доводе у позицију да морају да изаберу са које стране желе да добију врућу шамарчину и не оставља им се никаква могућност да шамарчину избегну. По принципу шта год да изаберу кајаће се.

Други вид притиска, још опаснији од овог првог је чињеница да њих двојица били дугогодишњи сарадници Војислава Шешеља, као и да је уосталом огроман део садашње Српске напредне странке проистекао из некадашње Српске радикалне странке. И сам аутор текста је неко ко је најлепште године свог живота оставио као политички активиста Српске радикалне странке. Замислите само каква ће харанга кренути ако Шешељ званично добије ореол ратног злочинца, што ће после евентуалног изрицања такве најављене пресуде и добити. Нема тог политичара, што домаћег, а што страног, посебно западног, али и ових у региону, који неће подседити Томислава Николића и Александра Вучића да су баш они били највећи агитатори тобожње злочиначке политике њиховог некадашњег лидера која је своју осуду добила кроз изрицање пресуде у Хашком трибуналу. Шта год да позитивно покрену Томислав Николић и Александра Вучић, какву год иницијативу у региону за помирењем да истакну, увек ће се јавити неки дежурни кербер, напујдан од стране западних политичара који би да притискају Србију, који ће им истаћи ово подсећање и ограду како је са Николићем и Вучиће тешко градити односе помирења, јер ето, они су били агитатори злочиначке политике која је добила свој епилог у Хагу. Заправо, обојица ће бити притискани и довођени у немогућу позицију за нормалним политичким деловањем, што ће свакако користити западни политичари за евентуалне уцене, док ће овдашња опозиција обилато користити ту ситуацију за унутрашњи притисак. Зато је потенцијална драконска пресуда Шешељу заправо покушај пресуде Вучићу и Николићу, односно самој Српској напредној странци.

Покварено, лицемерно, дрско, нема који термин не бисмо могли да употребимо. Свакако и потенцијално опасно за мир на Балкану. Замислите само ако неки западни политичар крене са оправдавањем могућих терористичких акција од стране албанских терориста према Србији са тезом да он њих разуме, јер су Николић и Вучић били експоненти политике која је осуђена преко Војислава Шешеља у Хашком трибуналу. Или, ако се крене атак на Републику Српску, па се нађу поједини политичари у Сарајеву, добро избрифовани од западних служби, који ће истаћи да немају шта да разговарају са Николићем и Вучићем, јер је њихова политика добила пресуду у Хагу. Људи, то је наравно могуће, јер лицемерја и притисака према нама изгледа многима на западу никада није доста.

 

2 мишљења на „ШТА ЈЕ ПОЕНТА ЕВЕНТУАЛНЕ ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ ВОЈИСЛАВУ ШЕШЕЉУ?“

Оставите одговор