БАКИРЕ, УМУКНИ!

Bakir

Бакире Изетбеговићу, срам те било!

Другачије не бих умео да почнем овај текст, осим да ти овако нешто напишем. И узгред да те приупитам Бакире, а какав ти то проблем имаш са Србима? Зашто ти они данас сметају? Зашто сваку прилику користиш како ви жигосао Србе? Мало ли ти је Бакире што ти је пола Сарајева остало без његових становника српске националности и што ти ту чињеницу Бакире не видиш као злочин. Не видиш Бакире да Срба нема ни у Тузли. Нема их нигде у централној Босни и Херцеговини, а било их је некада. И то ти Бакире не пада у очи, нити имаш намеру да кажеш да је можда и то геноцид, јер ако ћемо дословно да следимо дефиницију геноцида по конвенцији која и данас важи, па онда је то Бакире геноцид и то какав. Надам се Бакире да се слажеш да ти људи нису сами од себе нестали, већ да их је Бакире неко или убио или протерао. За разлику од тебе Бакире, моја фамилија, која је што од твојих сународника, што од усташа, у Другом светском рату зулум преживела, ја ипак не желим да више жртве пребројавамо и да се свађамо ко је крив. Ти имаш своју истину, ја имам своју. Но, то Бакире није разлог да ја тебе и твоју децу, унуке и сво даље покољење проклињем због онога што су твоји преци урадили мојој фамилији. Рекао бих ти и оно у контра смеру, али од моје фамилије заиста нико злочин према комшијама Муслиманима није чинио. Неко од мојих сународника према твојима сигурно јесте. Босна и Херцеговина су такво подручје да је злочиа било на свим странама. И никако Бакире да схватиш, а чудно је то јер си ипак политичар који предводиш један народ у БиХ, да не можемо једни друге да до краја истребимо. Зато ми никако не иде у главу Бакире због чега коначно не прихватиш да Срби и Бошњаци у будуће морају заједно, а не посвађано. Да живимо једни са другима, а не једни поред других. Уместо таквог рационалног размишљања Бакире, мртав ‘ладан си, без трунке срамоте, индиректно оптужио Србе да су их током рата у БиХ предводили гори злочинци него они у Нирнбергу што им је суђено. Да нећеш Бакире Србе да изједначиш са нацистима? Е, видиш, то ти не могу прећутати и зато све ово пишем.

Знаш ти добро Бакире зашто си дао то поређење. Историја је неумољива, а она је јасно забележила да су баш твоји сународници у Другом светском рату били на страни нациста, част изузецима. Политича твог народа је била да се ставе у службу НДХ и да буду тзв.хрватско цвијеће. Твоји сународници Бакире служили су СС „Ханџар дивизију“. Срби су се Бакире против нацизма борили, а ви сте му служили. И зато ти данас покушаваш да кроз срамну пресуду Радовану Караџићу то нивелишеш. Желиш ваљда да „испеглаш“ вашу језиву прошлост тако што ћеш нама који смо ваше зулуме тада преживели док сте усташама и нацистима служили да прилепиш етикету да смо гори од нациста. Е, тај филм Бакире нећеш гледати! Нећеш, јер Вукашин из Клепаца би се у гробу преврнуо, јер би стотине хиљада закланих мојих сународника од ваше каме из гроба проговорило, јер би мени моја фамилија у снове долазила да ме опомиње како те нисам, макар и на овај начин, опоменуо да не изврћеш историју. Историја је, опет ти понављам Бакире, неумољива. Она јасно каже да је ваша политика била служење онима који у својој историји имају такву срамоту као што су Јасеновац, Јадовно, Пребиловци, Петрићевац, Корићку јаму… Мисли на то пре него што неку следећу изјаву даш против Срба.

И на крају Бакире, наша рука остаје испружена, јер ми Срби смо увек Бога, па комшију поштовали. Неретко имамо и то гесло да је Бог на небу, а комшија на земљи. Видиш Бакире, ви сте наше комшије и имај то на уму. Многи од нас мисле да сте и наше горе лист само се данас другом Богу молите, мада је Бог један, но то је ваша ствар како ћете се национално изјаснити и то вам нико не брани. Ипак, та чињеница да сте нам комшије нама говори и упућује нас на то да са комшијом добре темеље морамо да градимо. И ја знам Бакире да огроман број Бошњака то искрено жели. Ниси ми само ти јасан зашто ти то избегаваш? Ко те то са стране пујда на Србе и шта ће ти то? Срби и Бошњаци имају пуно тога неразјашњеног између себе. Немој Бакире суманутим изјавама да старе ране поново отвараш, већ гледај да заједно са Србима оне некако зарасту, а да заједнички градимо исту нам кућу као што је Босна и Херцеговина. Тиме што ћеш атаковати на Републику Српску и тражити да се укине, само ћеш изгубити Босну и Херцеговину. Босну и Херцеговина могу да ти опстану ако се држимо Дејтона и ако Република Српска буде нетакнута. Разлог је врло прост Бакире, она је у срцима Срба. Срби не воле Босну и Херцеговину без Републике Српске. То ћеш морати да прогуташ ако желиш очување Босне и Херцеговине. У супротном, можда ћеш успети да уништиш Републику Српску, али ћеш тиме уништити и Босну и Херцеговину. Тада смо сви дупло голо. Размисли и о томе, па дођи опет у Београд да прошеташ Кнез Михајловом. Ми смо домаћини и опет ћеш бити драг гост.

Владимир  Ђукановић

Оставите одговор