ОСВРТ НА СРАМОТНО ИЗВЕШТАВАЊЕ СРПСКИХ МЕДИЈА О ПРЕСУДИ РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ

srbija-novine-mediji-aj-main_0

Политичка институција звана Хашки трибунал осудила је Радована Караџића како га је осудила. Ипак, гора пресуда од оне што су тзв.судије изрекле је медијска пресуда. Она што највише боли је пресуда тзв.српских медија. Начин на који су се поједини тзв.српски медији иживљавали над Караџић је скандалозан и најбољи показатељ аполутног одсуства макар минималне националне свести.

За почетак уочљиво је да ниједан медији није покушао са људског аспекта да приђе ка чињеници шта значи када је неко, посебно ако је био председник и предводник народа коме припадају ваљда и ти уредници и новинари, добије 40 година робије. Да је најгори зликовац овог света, ред је да се осврнете на ту чињеницу. Уместо тога далеко им је било битније да пусте злочиначку изјаву Карле дел Понте која тријумфално истиче како ће Караџић имати времена да размисли о злочинима које је починио. Ваљда је стигао налог да свакако Србима мора мозак да се препарира и сада када већ пресуда постоји сви медији морају да буду у тој служби. Но, одавно смо навикли на нељудски приступ наших медија, част изузецима, па ме овакав приступ и није много погодио. Далеко је горе то што не постоје озбиљни коментари о правним и политичким последицама по српски народ и по Републику Српску. Овде је ваљда укинута категорија о новинарству која се зове „коментар“. Битно је пренети агенцијску вест, а анализе се узимају искључиво од унапред одабраних „аналитичара“. Тако је испало да је изгледа много битно да чујемо шта каже Наташа Кандић, без обзира на чињеницу да дотична чак није ни правник. Нема ко се из НВО сектора није изређао да пружи своју „анализу“ која је била ништа друго до усхићење јер је Радован Караџић добио пресуду какву је добио. Стручна полемика је свакако изостала, јер зашто би се уопште давао простор неком ко има супротно мишљење од онога што је унапред нацртано и које се Србима мора наметнути а оно гласи- Радован Караџић је највећи злочинац у историји човечанства. С тим у вези шта има да свој коментар пружи неко са Правног факултета, јер тамошњи професори су, бар по критеријуму нашег НВО сектора, агитатори антихашког лобија.

Све бих ово некако и прогутао, јер ваљда је наметнута политика таква, али понашање колега новинара који су извештавали је посебно било одвратно и то никако не могу да схватим. Као да им је срце било пуно среће што се оваква пресуда догодила и само што нису запевали пред камерама. Питам се да ли су они нормални? Да ли су свесни шта се оваквом срамном пресудом Радовану Караџићу заправо намеће српском народу? Нико да направи макар мали осврт на чињеницу да је Караџић искључиво осуђен зато што је измишљена некаква категорија „удружени злочиначки подухват“ и да суштински за све оно злочине који су му накалемљени не постоји никаква каузална веза између самог Караџића и тих злочина. Не постоји никаква наредба, ни писана, ни усмена, односно нико чак од сведока није оптужио Караџића да је икада издао некакву наредбу за било каквим ратним злочином. Али, кога то брига. Заправо, требало би да буде брига колеге новинаре, али изгледа да је данас новинар само звање, а не и човек, односно, новинар се претворио у машину која служи да издекламује шта му је наређено, а не да пружи осврт на овако важан догађај. Посебно ако се ради о његовом народу.

Како год, ако је то што су приликом извештавања о пресуди Радовану Караџићу чинили српски медији нованарство, част малобројним изузецима, онда можемо констатовати да је новинарство у Србији умрло.

 

2 мишљења на „ОСВРТ НА СРАМОТНО ИЗВЕШТАВАЊЕ СРПСКИХ МЕДИЈА О ПРЕСУДИ РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ“

  1. Gdine Djukanovicu !
    Imam jednu zamerku a to je zasto izvor fotografija koristite AlJaziru?
    To je osvedoceni neprijatelj Srbije sa sve N1 tv….imate telegraf,informer koji ako nista drugo brane “nasu stvar“.Ako mrzim sve njihovo jos vise od juce mrzim ih u svim segmentima a ne parcijalno!

Оставите одговор