КАКО ЈЕ АЛЕКСАНДРА ЈЕРКОВ ПОТВРДИЛА ДА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА КОНТРОЛИШЕ МЕДИЈЕ

images

Мало је рећи да сам остао згранут после невероватног правдања Демократске странке поводом скраћивања снимка са Ђерам пијаце, али добро је да смо коначно сазнали како овде функционишу поједини медији, што нам је, вероватно у незнању, потврдила Александра Јерков, коју су демократе задужиле да проба кестење из ватре да извади. На страну то што је њена колегиница, иначе председник скупштинског одбора за културу и информисање, Весна Марјановић, без трунке срамоте рекла да је објављивање скраћеног снимка учињено због „природе рада“ електронских медија. Не знам само по којој „природи рада“ неко објављује фалсификат, односно не објављује шта је узрок одређеног сукоба, јер природа новинарског извештавања је баш у томе да се до најситнијих детаља истражи шта се заправо догодило. Но, пошто је у наставку конференције Александра Јерков додатно појаснила да заправо Демократска странка доставља материјал медијима, па самим тим и све оно приде што би медији требало грађанима да пласирају, онда нас и не чуди бестидност Весне Марјановић и уопште Демократске странке.

Госпођица Јерков је објаснила да је скраћени снимак објављен зато што се „то тако ради током предизборне кампање“ и додатно нам је појаснила следеће:

„Као што сте приметили, медији током кампање не емитују сирове садржаје, већ странке саме праве снимке и прилоге које медији објављују. Уверена сам да и ви то врло добро знате, и да све странке знају да тако функционише изборна кампања и да се то ради“, без имало стида изјавила је Александра Јерков.

Овде се сада отвара неколико питања на која би требало да се пруже одговори. За почетак, тачно је да странке достављају своје прилоге, али то се онда емитује у делу који се зове „предизборни програм“ и мора на свим медијима да се појави ознака да се ради о предизборном програму. Поставља се питање, да ли је скраћени снимак који је Демократска странка послала био „предизборни програм“? Ако јесте, а по речима Александре Јерков очито да јесте, онда смо на делу имали скандалозну манипулацију, али и кршење закона од стране медија који су без ознаке да се ради о предизборном програму емитовали тај материјал.

Пошто то свакако није био предизборни материјал, већ сраман покушај манипулације, што је на индиректан начин и сама Александра Јерков признала, ми додатно имамо и признање да у Србији одређени медији функционишу на принципу шта им достави Демократска странка. То је додатни скандал без преседана и било би добро када би се новинарска удружења огласила.

Ипак, највећи скандал је сраман покушај манипулације. Неко је очигледно желео да власт прикаже као диктаторску и да је до сукоба на Ђерам пијаци дошло зато што наводно Александар Вучић криминализује Демократска странку. Бојан Пајтић је чак помињао покушај убиства. Тим отвореним лагањем могао је да се изазове сукоб међу грађанима.Оваквом манипулацијом Пајтић и друштво су желели да изазову хаос у изборном процесу. То је једина истина од које данас челнике Демократске странке највише боли глава зато што су проваљени. Ипак, у својој агонији, данас су нам додатно признали да шефују медијима и да су желели да манипулацијом узбуде јавност. Овде има и елемената кривичног дела, но нисам тужилац па не бих да улазим додатно и у ту област. Свакако, срамота је чиме се служе, а народ нека 24.априла оловком пресуди шта жели.

Оставите одговор