ШКОЛСКИ ТОАЛЕТИ

skolski toalet

Не схватам шта је смешно, а још мање схватам зашто се спрдати и шегачити са најавом председника Владе да ће држава обновити све школске тоалете. И не само школске тоалете, већ уопште школе и домове здравља. Питам се да ли људи који то исмевају имају стида и образа. Када је нешто слично Ђилас најављивао тада су глорификовали такву најаву. Искрен да будем, криво ми је што Ђилас то није спровео у дело, заправо спровео је делимично по Београду. Али, како год, дубоко смо закорачили у 21.век, а наша деца у многим школама немају људски тоалет. То је оно што је страшно и скандалозно, али то је огледало друштва које нам је оставила иза себе Демократска странка. Уместо што се спрдају са најавом председника Владе, било би боље да нам објасне зашто су нам оставили школе које немају ни оне најосновније услове за адекватан рад. Слажем се, јесте ужас сама помисао да је велики напредак за наше школе и домова здравља то што ће им неко реновирати тоалете, али у време власти Демократске странке ни то нису били способни да ураде. У 21. веку наши ђаци су ишли на чучавац или у пољски тоалет. Е, то је била слика и прилика друштва које је градила Демократска странка.

Данас слушамо невероватне најаве функционера Пајтићеве дружине. Рецимо, сада нам веле како ће сваки ђак добити таблет и рачунар. Побогу људи, па ви нисте били способни ни тоалете да изградите. Замислите тај парадокс да ђак који иде до пољског тоалета или до чучавца уз себе носи таблет. Једино зашта би му таблет у таквој школи користио, с обзиром да у таквој школи је бежични интернет мисаона именица, је да фотографише срамоту у којој му се школа налази. Отуда, уважена господо новинари који по задатку правите прилоге и пишете наручене текстове, запитајте се мало са чим се спрдате. Запитајте се зашто је у време власти Демократске странке из Србије, бар по подацима САД, изнето 55 милијарди долара из Србије и колико је школа, најсавременијих могућих, могло да буде изграђено за тај новац. Данас нам је велики успех када реновирамо школски тоалет, али каква је пљачка спроведена и какав је немар био према нашем школству, па ово је макар неки помак. Неко се сетио наших ђака. Неко се сетио да морамо прво да направимо школе које ће имати макар елементарне услове за квалитетан рад. Да свака школа има филскутурну салу, да има кабинете и учионице које се не распадају и у којима су клупе и столице нове. Прво то да остваримо, па ћемо лако и за таблете и лап топове. Данас када свуда се користе електронске школске табле, ми по Србији још увек имамо табле на којима користимо креду за писање. Не таблете, него школске табле!

За крај, радује ме најава председника Владе да ће се у будуће држава оријентисати на апсолутно улагање у образовни систем. Ми заостајемо готово четири генерације, али од нечега се мора почети. Ми почињемо од школског тоалета, јер они су огледало у каквом нам је стању просвета. А, ови што се спрдају, ни свесни нису колико су глупи и јадни. Да, баш тако, глупи и јадни. Глупи јер нису ни свесни са чиме се спрдају, а јадни јер немају ништа да понуде. Њихова понуда је до 2012.године у нашој просвети била осликана у чучавцима и пољским тоалетима. Срам вас било!

Оставите одговор