БУДУЋНОСТ БАЛКАНА

Balkan-bure-baruta-mapa-620x350

Намерно сам претходни текст о пресуди Војислава Шешеља објавио под насловом „Победник“. Желео сам да видим реакцију људи по друштвеним мрежама и она је природна. Људи доживљавају, бар на прву лопту, Шешеља као националног хероја, јер је победио институцију која је служила искључиво за наметање најгнусније политичке кривице према српском народу. Отуда, мали трачак наде у образложењу пресуде и сам чин ослобађања Војислава Шешеља по свим тачкама оптужнице нама Србима годи.

Ипак, да ли је баш све тако црно-бело?

Хашки трибунал до сада није донео ниједну одлуку која није имала дубоку политичку позадину. Хајде да верујемо да је ова пресуда изузетак, мада, поучени ранијим искуством, тешко да је то могуће. Објективно, Војислав Шешељ је био небитна политичка фигура током деведесетих година са аспекта вршења власти. Самим тим, ван памети је уопште што се нашао у Хагу, оптужница је свакако сама по себи била идиотска и без икаквог правног утемељења. Гледано са правног аспекта он је морао бити ослобођен. Онај други, политички, указивао је да би могао бити осуђен, с обзиром на досадашње пресуде према политичким лидерима српског народа. Но, како је Шешељ заиста био небитан, а данас би могао да буде битан, посебно ако би својим деловањем мало дестабилизовао прилике на Балкану, па и саму власт Александра Вучића, Хаг је, за неверовати, поступио по правним принципима и шокирао комплетно јавно мњење на Балкану. Е, сад, с обзиром да се ради о крајње политичкој институцији, нисам склон да апсолутно избацим политички уплив у изрицање ове пресуде. Посебно што се ни помислити нечем сличном није могао да нада Радован Караџић, а сигурно је да неће моћи да се нада ни Ратко Младић, није могао да се нада ни Милан Мартић, генерал Радослав Крстић и многи други осуђени Срби. Они су, за разлику од Шешеља, ипак били политички руководиоци српског народа или официри српских војски током сукоба. Пресуда према њима је суштински оправдање зашто су западне силе морале према Србима да се понашају како су се понашале током ратова у Хрватској, БиХ и током НАТО агресије. Шешељ није имао ту тежину, и пресуда према њему би вероватно имала смисла да је он данас у позицији некакве власти у Србији. Ова ослобађајућа пресуда има другу политичку димензију на будућност Балкана и Србије.

Већ по првим реакцијама из Сарајева и Загреба јасно је да је ова пресуда дошла као поручена за даље притиске на Србију. Многи ће у Србији  рећи, па добро шта то нас брига, нека се они љуте. И ја се слажем са тим. Проблем је што они који их наговарају хрватске и бошњачке званичнике очигледно то раде са намером да се Балкан дестабилизује. Како се сукоб у Сирији ближи крају, неопходно је пренети сукоб на неко друго подручје, а плашим се да је Балкан следећа станица. За почетак, потребно је смањити утицај оних који би да раде на помирењу, што је иначе Вучић својски чинио, односно на успостављању трајнијег мира. Чини ми се да баш због тога се Вучићу намерно са стране отежава ситуација, јер Војислав Шешељ ће на овим изборима, ако поново смем себи да дозволим да прогнозирам, изаћи на друго место. Са таквом јаком крајње радикалном опозиционом странком немогуће је радити на помирењу, а наше комшије, свакако напујдане од одређених западних структура, сигурно је да ће сваки Шешељев иступ карактерисати као атак на себе и додатно ће притискати Србију. С обзиром да је иначе стање у Србији бар по питању животног стандарда крајње ровито, нема дилеме да ће радикална десница све више јачати на економској демагогији и крајње екстремној националној реторици. Да не говорим о томе ако се криза са мигрантима додатно закомпликује. Тек тада можемо да очекујемо раст радикалних политичких актера. Шешеља сада, посебно ако се уозбиљи и ако не буде правио испаде, нико не може да заустави као што бољем изборном резултату, па чак и евентуалном уласком у власт или освајању власти. Он је сада слободан човек, без икаквог баласта, што је мени као Србину изузетно драго. Ипак, замислите Србију у којој би он преузео власт? Заправо, смете ли да замислите? Да се разумемо, то је легитиман избор и то се мора поштовати ако се грађани на тако нешто одлуче. Воља народа је воља Бога. И нисам сигуран да се у једном моменту неће на то одлучити, јер емоције уместо разума често код нас Срба преовладају. Плашим се да су креатори политичких прилика, а посебно они који креирају политичке неприлике на Балкану, и те како заиграли на ту карту. Заиграли су јер им је потребан нестабилан Балкан. Потребан им је сукоб. То је оно што највише забрињава.

Ипак, желим да верујем да Шешељ неће пристати да игра на њихову карту. Желим да верујем да му је стало до Србије и да својим деловањем неће угрозити њену безбедност. Сада има животну шансу да то покаже и да се коначно издигне из дневно-политичког препуцавање. Ово му је животна прилика да покаже да ли је одговоран политичар, јер нас чекају невиђена искушења. По његовом деловању у наредном периоду биће јасно да ли је и ова пресуда, без обзира што је једина била могућа, али у Хагу за право нико никада није ни марио, политичка или је заиста донета на основу самосталног правничког размишљања судија у судском већу.

 

 

2 мишљења на „БУДУЋНОСТ БАЛКАНА“

  1. Ja sam bio Šešeljev Ministar u ono doba.
    ipak
    Niko normalan i paametan ne može da misli da je Haški sud nezavisan i utemeljen da donosi samostalno bilo kakve presude.
    Gledajući komentare na društvenim mrežama sasvim mi je jasno……a tebi ?

Оставите одговор