КАКО ЈЕ ТРИБУНАЛ ПОСТАО ПРИХВАТЉИВ И ПРАВЕДАН

Hag

Моментом изрицања ослобађајуће пресуде Војиславу Шешељу баш код оних који су тврдили да је Хашки трибунал највеће зло овог света у историји правосуђа, што иначе аутор овог текста мисли од када се ова накарадна институција и основала, почело је да се мења мишљење о Трибуналу. Одједном, баш како је ослобођени војвода истакао, Трибунал има и двојицу судија „професионалаца“, у Хагу може да се дође до правде, итд. Одједном, заборављају се срамне пресуде које су у црно завиле српске народ, од пресуде Радовану Караџићу, Милану Мартићу, Момчилу Крајшнику, Николи Шаиновићу, генералу Радисаву Крстићу, генералу Веселину Шљиванчанину… Око 950 година пресуда против Срба. Ослобођени су до сада под врло чудним околностима само Милан Милутиновић, Момчило Перишић (прво је био осуђен, па су му после преиначили пресуду у ослобађајућу) и пуковник Мирослав Радић, а ево, на крају је то успело и Војиславу Шешељу. За Милутиновића и Перишића се говори да су пристали на апсолутну сарадњу, или преведено на српски на цинкарење оптужених, са Трибуналом, па је то био један од разлога зашто су их пустили. Нећу да кажем да је и војвода на нешто слично пристао, али не могу ни да поверујем у бесмислицу да је разбио Трибунал, јер Трибунал ниједну пресуду не доноси а да претходно је неко у Вашингтону не напише и као такву преда судијама. Но, како год, лично ми је увек драго да неки Србин дочека слободу. Они што су је до сада дочекали, осим поменутих који су добили ослобађајуће пресуде, за собом имају тај белег да им је једна таква срамна институција залепила етикету ратних злочинаца. Шешељ је, бар за сада, Богу хвала нема, а да ли ће је имати више није ни битно, јер бар пред изборе Трибунал је одлучио да му дуне ветар леђа. А свакако, због такве помоћи, заборавиле су се поменуте пресуде далеко битнијим политичким фигурама из периода ратова 90-тих година од Шешеља. Пресуде онима које су предводили српски народ. Шешељ то није радио, нити ће икада радити, јер увек је служио некоме за политичке обрачуне. Моментом изрицања пресуде Шешељу, његовим присталицама одједном је Хашки трибунал постао место правде и појединих честитих судија. Како се тако „честите“ судије не задесише Караџићу, Мартићу и многим другим Србима? Како то сви они добише по 40 година или доживотне робије, а и они су правном аргументацијом апсолутно сваку тачку њихове оптужнице оборили? И да ли заиста неко искрено мисли да је Милошевић остао жив и дочекао пресуду да би она била ослобађајућа, упркос томе што је најблаже речено згазио Трибунал?

Подсећања ради, Срби који су истински били болесни, попут Милошевића, Докмановића, Толимира, нису могли да се лече у својој земљи. Брутално су одбијени и свој живот су окончали у Шевенингенским ћелијама. Шешељ је пуштен уз образложење да је тешко болестан. Драго ми је да су њему омогућили да се лечи, али како то другима не омогућише? У чему се састојала та разлика у приступу према болести Милошевићу и Шешељу нпр?

Зашто све ово пишем?

Најпре да не заборавимо да је Хашка инквизиција осудила највећим делом на правди Бога Србе на преко 950 година робија. Да су нам наметнули геноцид. Да су нам наметнули најгоре могуће злочине на грбачу и да је свако ко се као политички руководилац из периода деведесетих година супротстављао политици САД и њених савезника провео у Трибуналу са минимум 15 година пресуде. Они никог не ослобађају. То може евентуално да се догоди ако се са неким нагоде за сарадњу по разним питањима. Рецимо, да оптеретите неког ко им је битан, да лажно сведочите, да им будете од политичке користи ако вас пусте, итд. Надам се да у Шешељевом случају то није била нагодба, али нећу ни да је искључим. Очигледно је да се сукоб из Сирије мора пренети на Балкан, а типови као што је Шешељ су одлични за потпаљивање ватре. Србија не сме да иде напред и да размишља о модернизацији и економском јачању. То је суштина креатора суморних политичких стварности на Балкану. Баш збого тога не желим да дозволим да данас о Хагу неко говори као и правној институцији, где се може доћи до правде. Напротив, то је класична политичка институција која пресуде доноси искључиво на основу политичке процене западних сила које дотирају ту институцију. Ту никада ни право, ни правда, нису становали.

Једно мишљење на „КАКО ЈЕ ТРИБУНАЛ ПОСТАО ПРИХВАТЉИВ И ПРАВЕДАН“

  1. Volio bih da neko analizira Seseljovo vreme boravka u Hagu. Cini mi se da je prvih godina, Seselj bio u zatvoru, da bi se utvrdila DS na vlasti. Uopste, nebih bio iznenadjena , da je Seselj, sve vreme bio u Hagu, da bi se DS odrzao na vlasti. (setite se kako je DS plasio zapad i region Seseljem). Kada se pocinje govoriti o Seseljevom povratku iz Haga? Onog momenta kada je pobedio Nikolic. To je bila neka vrsta zapadnog zastrasivanja SNS, o povratku Seselja. Od pobede Nikolica, do danas , Haska propaganda o Seseljevom povrataku se iskljucivo veze za izbore. Vecinu tih stvari sam zaboravio, ali bilo bi dobro da neko prouci uticaj DS na nepravedno drzanje Seselja u hagu. Moje misljenje je da neko iz DS, treba da odgovara, zbog zloupotrebe vlasti, I medjunarodnog suda, radi stranackih interesa.

Оставите одговор