ИМА ЛИ СПС МАКАР ИДЕЈУ, АКО ЈЕ ВЕЋ ИДЕОЛОГИЈУ ОДАВНО ИЗГУБИЛА?

317207_dacic-sps_f

Пажљиво сам прочитао изјаву новопридошлог социјалисте, инеча жестоког антимилошевићевца, али данас Дачићу крајње прихватљивог наводног левичара и историчара, Предрага Марковића, у којој он констатује да не може да препозна шта би то била идеологија Српске напредне странке. Наравно, он ту изјаву није дао зато што наводно сам о нечему размишља, већ зато што му је Ивица Дачић шапнуо на уво да изађе са таквим ставом како би се у предизборној кампањи СПС позициониорао као једина партија некакве левице. И све бих некако могао да прогутам да нам је Марковић понудио за почетак одоговор, када се већ пита која је идеологија СНС, а која је то идеологија СПС? Ако су скупоцена одела, отимање од јавних предузећа и стварање приватних конзорцијума на отимању државних предузећа током првобитних приватизација, левичарска идеја, онда ћу прихватити да је и СПС левичарска партија. Онда ћу прихватити да сам цео живот био у заблуди да су пролетери заправо сиромашни људи који се ватрено боре за солидарност и једнакост. Ови Дачићеви пролетери су сушта супротност од таквог појма пролетеријата, а са левичарском идеологијом СПС има везе таман колико и ватра са водом.

Но, није ни то чак најгоре ако говоримо о идеологијама. Рецимо, ми у СНС отворено и кажемо да немамо јасно профилисану идеологију, јер ми смо велика странка унутар које егзистирају људи различитих идеолошких погледа. Ми сматрамо да је то богатство Српске напредне странке. Наша је идеја уједињена и идеолошки помирена Србија која се бори за економски јаку државу и која ће моћи свој суверенитет да брани баш кроз афирмацију основе од које све потиче- љубав према отаџбини.

Има ли СПС макар идеју, када је идеологију одавно изгубио, осим што се декларативну представљају да су левичари?

То је оно на шта би Марковић морао да најпре пружи одговор, а свакако заједно са њим и Ивица Дачић. Поента је у томе што СПС нема ништа. То је једна обична интересна групација бизнисмена проистеклих из комунистичког периода која се на мала врата докопала привредних субјеката кроз прве приватизације које су настала почетком деведесетих година и која је свој капитал сачувала служећи после 2000.године новом ДОС-овском режиму. Руководство СПС нема апсолутно никакву ни идеју, ни идеологију. Заправо, једина им је идеја да се пришљамче уз неку власт. Потпуно небитно да ли ће у њој бити кроз мањинску подршку или ће то учинити кроз директно учешће, али једини циљ те партије је да се домогне фамозних 15  одсто гласова и да са њима тргује у преговорима око формирања Владе. А, онда, када у Владу уђу, њих више ништа не занима, осим да своје кадрове увале у фотеље. Никог из СПС не можете да видите да улази у политичку борбу са политичким противницима. Они егзистирају као једна аморфна маса безличних типова која опстаје на политичкој сцени тако што обезбеди своје кадрове и породице и то им је залиха гласача за наступајуће изборе. Суштински, глас за СПС је глас за једно велико ништа, јер се ти људи заиста ни за шта и не залажу, нити имају намеру да се за било шта боре, осим за фотеље и функције. Самим тим Марковићу, пре него што слепо послушаш Ивицу Дачића шта ти нареди, дај мало запитај се у какво си ти интересно друштво ушао и имаш ли образа када постављаш онакво питање према СНС.

Једно мишљење на „ИМА ЛИ СПС МАКАР ИДЕЈУ, АКО ЈЕ ВЕЋ ИДЕОЛОГИЈУ ОДАВНО ИЗГУБИЛА?“

  1. Pazi Djuka u dobrom delu se slazem sa tobom ali postoji i nesto sto se zove politicki balans a ti to bolje znas od mene.Koalicioni partneri su zajedno jer ih priblizava neka ideja ili cilj.Ivica Dacic ako se sve pogleda i sagleda ispao najjkorektniji i uz Dacica do sada bio bezrezervno do ulaska u vladu.Mislim da Vucicu vise steti Toma Nikolic jer kako vidimo uvek se potrudi da nesto izjavi sto se kosi sa Vucicevim stavom i razmisljanje.Sta znaci izjava “mera za svakog Srbina koliki je Srbin je Haska presuda“ dok imamo Iizjavu AV koja je politicki odmerena,upakovana tako da svima pokazemo ponos a ipak damo do znanja da smo svesni svega.Ima Ivica svojih grehova to stoji ali najrealnija stvar je da se opet udje u postizbornu koaliciju sa SPS ali da taj isti SPS prociti svoje redove od Ruzica,Mrkonjica,Mrakovica i sebe predtsvai kao iskrenog koalicionaog parnera nesto kao sto je Rasim Ljajic.

Оставите одговор