КО ТО И ЗАШТО ЈАЧА ШЕШЕЉА?

izbori-2016-srbija (1)

Тренутно од самог Хашког трибунала не постоји боља маркетиншка агенција Шешељу и његовим радикалима. Поверовати да Трибунал све то што ради је плод случајности равно је веровању да је земља равна плоча. Ако сам некако саму пресуду и прогутао, Брамерцову најаву да ће се тужилаштво на ту исту пресуду жалити већ не могу да прогутам. Не, ту нема ни трунке случајности, већ је јасно као дан да се ради о политичком пројекту да се Војислав Шешељ ојача. Зашто и са којим циљем, то је кључно питање.

На све то ако се дода најава да ће Хрватска блокирати наше преговоре са Европском унијом око отварања поглавља, што се иначе надам да неће учинити, Шешељ ће добити нове гласове на свој конто, таман толике да ће га приковати чврсто за друго место.  Посебно ће то зацементирати ако оствари наум да крене у Загреб, а Хрватска полиција га заустави на граници и онда он започне свој шоу ваљања по асфалту из протеста на граничном прелазу. Или, што би било по њега у политичком смислу још боље, да га Хрвати пусте да уђе, па да га ухапсе. Ето њему невиђеног скока.

У овом момементу не постоји бољи савезник Хрватској, а вала ни Федерацији БиХ, од самог Шешеља. Свака његова суманута изјава, па и најава да ће отићи у Загреб или Сарајево, што руку на срце нико не би смео да га спречи јер слободан човек има право да се креће где он хоће, одлично дође као изговор како Карамарку и Орешковићу, тако и Бакиру Изетбеговићу, да стално шаљу жаоке према Србији и свакако да је додатно притискају са њиховим надреалним захтевима. Стичем утисак да је неко намерно хтео такав сценарио. Парадоксално делује, али тренутно је Шешељ најбољи кец у рукаву свима онима који са Србијом на разне начине желе да се разрачунају. Он је темпирана бомба која увек исказује претњу како ће наводно преузети власт, чиме се застрашује регион, па самим тим он је одличан изговор за сваки вид притиска на Србију. Да ли ће он доћи од стране моћних западних држава или ће доћи од Хрватске и БиХ, потпуно је небитно. Битно је да не можете нигде напред, јер колико год то покушавали, увек ће вас назад враћати балкански политичари којима мозак није одмакао од 1991.године. Такви су нажалост сви од реда, почевши од Карамарка, преко Изетбеговића, до Шешеља, који истини за вољу није и вероватно никада неће бити власт, јер његова популарност ће свакако нарасти до мере до које западне службе процене да је довољна за константне притиске на Србију.

Било како било, Шешељ је апсолутни савезник запада у овом моменту. Зато и верујем да ће бити други, јер стабилна и мирна Србија није у интересу већине западних држава. За њих би била идеална ако би ушла у сукобе са суседима, ако би имала нестабилну владу са уцењеним премијером и свакако ако би то била Србија са константним унутрашњим политичким сукобима. Шешељ је идеалан за све три варијанте и зато ће му до краја кампање запад дувати у једра.

Што се тиче саме власти, можда ће СНС остварити апсолутну власт, али са јаким Шешељом у Скупштини који ће изводити своје свакодневне бесмислене перформансе, са којима ће осоколити један прилично велики део бирача који у томе виде нешто паметно, он ће додатно расти у бирачком телу. Србија са таквом политички јаком опцијом имаће великих проблема, посебно у међународним односима. Они који Србији желе лоше трљаће руке и зато је један од зацртаних циљева у овом западном мешању у наше изборе да се Шешељ ојача што више, односно до мере која је довољна да изиграва страшило за регион и да опструише и кочи рад парламента.

2 мишљења на „КО ТО И ЗАШТО ЈАЧА ШЕШЕЉА?“

Оставите одговор