ШТА АКО ИЗГУБИМО ИЗБОРЕ ?

izbori-2016-srbija (1)

Од момента када је и Александар Вучић потврдио да постоји велика извесност да Српска напредна странка изгуби изборе, а то суштински значи да дође у позицију да не може да формира владу, што сам ја иначе изнео као тврдњу још од момента када је у јануару Вучић најавио изборе, непрестано ме многи пријатељи из странке питају шта ће се догодити ако се то обистини. Признајем, останем затечен тим питањем, јер уместо да тај који ме то пита учини све да се то не догоди, он више проводи времена размишљајући шта ће бити ако се то догоди. Ужасно ме нервира то питање. Заправо, ништа ме не нервира тренутно као глупаво питање- шта ако изгубимо изборе?

Ево вам одговор- ништа!

Живот иде даље. Победе и порази су саставни део живота. Оно што је најбитније је да се боримо, да све урадимо да не изгубимо, али ако се догоди пораз, па Боже мој, идемо даље. Пружићемо руку победнику, односно у овом случају победницима, јер ће маса њих се удружити само да Вучић не формира владу. Узгред, познајући Александра Вучића, а ово опет износим као лични утисак из тог познанства, нисам сигуран да ће он пристати да буде председник владе уколико наша коалиција не буде имала апсолутну подршку у парламенту. Једноставно, човек не воли да га било ко уцењује и то је за поштовање. Зато, уместо да се стално преиспитујете шта ће се догодити ако се изгубе избори, драги моји љубопитљиви саборци потрудите се да радите што више у кампањи. Разлога имате пуно, а најважнији је тај што од резултата ових избора заиста зависи каква ће нам бити будућност. Нашим поразом, враћају се они који своје политичко битисање заснивају на погледу ка прошлости. Они који сматрају да још трају ратна збивања из деведесетих година, па своју политичку реторику и деловање подређују таквом схватању, али и они који хоће од муке да пукну што више немају могућности да распродају државну имовину у бесцење и да донесе законе какве им тајкуни напишу. Њихов мотив је у овом моменту јачи, јер се своди на лично задовољење. Ми морамо да убедимо људе да им бољи стандард зависи од додатног одрицања које смо им већ приредили како бисмо у будућности живели боље. Зато ми морамо још напорније у кампањи да радимо, јер ако желимо да водимо државу ми не смемо да просипамо демагогију и да лажемо људе као ови што хоће да пређу цензус. Истина је често болна и људи не желе да је чују, а ми морамо баш ту болну истину да им кажемо и да их замолимо за глас. То је ужасно тежак посао, понекад вам се учини да је бесмислен, али свакако је нужда. Неодговорни људи ће зарад шаке гласова рећи да ће прекинути наше европске интеграције, замрзнути односе са НАТО, окренути се само Русији, подићи ће плате и пензије тако што ће нам подићи дефицит, итд. Да, они то могу кажу, јер им је циљ да се домогну посланичких места, па да онда кроз математику дођу у позицију да уђу у власт. Ми то не смемо да радимо, јер нас ће увек питати на крају мандата зашто смо неког лагали. Наша једина девиза на овим изборима мора да буде она реченица Жан Жака Русоа- Живети, то не значи дисати, него радити. Зато вас молим, па чак и по цену пораза, да никаква велика обећања не дајете људима, већ само истину да им говорите колико год да бирачи понекад и не желе да је чују. На концу свега, ако и на тај начин изгубимо изборе, битно је да нисмо изгубили образ, јер борити се за своје идеале и за бољу будућност отаџбине кад тад ће бити препознато.

На крају, бићу скроз искрен, најчешће ми овакво питање постављају они који за сваки случај траже неку своју резервну варијанту где да прелете. Ваљда очекују да их ја умирим како ипак нећемо изгубити, а ја, искрен да будем, помало и уживам док се они кувају у својој муци како да се превише не истакну у кампањи, а опет да ипак буду ту, јер обе солуције су им на столу. Посебно пукну од муке када им кажем да се ништа неће догодити и ако изгубимо, јер је то саставни део живота. За њих је то ноћна мора, јер им је смисао живота да буду негде у некој фотељи. Но, они су мањина у свакој могућој власти. Због оних честитих људи, чланова Српске напредне странке, са којима свакодневно разговарам на трибинама, због оних девојака и младића који су на штандовима, који иду у кампању ВДВ, који схватају шта је борба за модерно друштво и економски јаку Србију, е због њих ћу се до краја борити да победимо. Дубоко сам свестан да би наш пораз био застрашујући луксуз који бисмо себи као друштво приредили, јер у кампањи од наших противника осим скандалозне мржње према нама, посебно према Вучићу, ништа друго нисмо чули. Они који се у политици руководе мржњом када се домогну власти цео мандат потроше у комбинацијама и освети према онима који су им комбинације исекли. Тада друштво назадује. Србија нема времена за назадовање, Србија нема времена да се бакће са прошлошћу, Србија мора да иде напред и да граби ка будућности. Зато идемо у борбу за наше идеје одлучно до краја, а ове што ми постављају питање из наслова овог писанија молим или да се склоне и да не ометају оне који хоће да се боре или нека заврну рукаве у финишу кампање и нека пруже допринос да дођемо до победе за Србију.

 

3 мишљења на „ШТА АКО ИЗГУБИМО ИЗБОРЕ ?“

  1. Da bi Vucic izgubio izbore mora da se stvori koalicija DS SPS SDS DSS Dveri SRS ja mislim da to nije realno a i pitanje je koliko bi trajala takva vlast.Naravno tvoje je pravo da verujes u tu Frankenstajn koaliciju videcemo ko je u pravu

  2. Odlican tekst…ali realnost je da su i na listi za poslanike koji se to pitaju…realnost je da je mnogo njih doslo nakon pobede…realnost je da ce ti isti u slucaju poraza ponovo nekome drugom da dodju…realnost…ali svakako Srbija mora da ide napred…

Оставите одговор