БАЛКАНСКА ХЕПО КОЦКИЦА

Makedonija-protesti-5

Све је на Балкану повезано. Заправо, не постоји ниједан инцидент, сукоб, политички потез, шта год, а да дубоко није прорачунат од стране великих сила које у одређеном моменту имају одређени интерес. Последња збивања у Македонији, земљи која је одавно изгубила сваку могућу помисао на самосталност, управо нам показују исправност тврдње о којој пишем. И свакако, сви ти догађаји имају последице и на Србију.

Македонска политичка сцена је до те мере погодна за изазивање хаоса, да би свака страна сила која има намеру негде да поспеши сукоб изабрала Македонију као огледни експеримент. Власт која је у доброј мери корумпирана, али која ипак има одређену жељу да сачува државу и какву такву сувереност и опозицију која се до те мере понаша понизно према западном фактору да то делује комично. Трећи фактор су албанске партије којима је једини циљ за почетак конфедерација, а касније у тотално одвајање западне Македоније и припајање Албанији. Избори су питање живота и смрти, односно, власт има намеру да изборе спроведе, али опозиција уз стандардни одговор да ће избори бити покрадени на те изборе не жели да изађе, већ на улици жели власт. На делу је апсолутна блокада система и нормалног живота, да заиста многи аналитичари виде сукоб као једини излаз из ћорсокака. Да будем прецизнији, македонско друштво је доведено до стадијума да очито нема повратка и да су улични немири, па и оружана побуна и насилно свргавање власти изгледа једини мотив који опозиција види, а с обзиром да им у томе обилато помажу поједине албанске партије такав сценарио је нажалост изгледан. Балканска хепо коцкица је почела да гори, а од интезивитета ватре која се са стране потпаљује зависи колико ће она изгорети.

Све ово и нама може да се догоди. Нисам теоретичар завере, али немам никакву дилему да поједине политичке опције једини начин да дођу до власти виде у насиљу на улицама. Изгледа да их зато и предизборна кампања не занима претерано, већ да рачунају на страну подршку и друге методе који би им били благосиљани од стране западног фактора. Слажем се, те политичке групације тренутно и немају неку снагу за већим окупљањем, али данас то није ни толико важно. У Кијеву је шака залуђених нациста извела преврат. Битно је колико ће са стране бити потпомогнути. Додатно је битно да ли западни фактор жели одмах свргавање власти или намерно жели кроз политичку нестабилност да слаби државу како би саму владу довео у безизлазну ситуацију у којој би она морала да пристане на уцене. За сада је Македонија Вучићу показна вежба шта би могло да му се догоди уколико не буде послушан. Бићу слободан да проценим да је баш та чињеница један од разлога због којих се опозиција на овим изборима готово уопште не труди. Чак ми се чини да све намерно раде да остану испод цензуса како би имали алиби да говоре како су избори покрадени и да на тај начин подижу температуру код незадовољнох народа.

Све у свему, оно што ће се дешавати после избора чини ми се да ће бити далеко жешће у односу на ово што се догађа у предизборној кампањи. На нама је да сами анализирамо шта нам се збива у окружењу и да на основу тога покушамо да се одбранимо од сличних сценарија и овде у Србији.

Једно мишљење на „БАЛКАНСКА ХЕПО КОЦКИЦА“

  1. Поштовани Владо,

    Неодољиво ме подсећате на Јевгенија Фјодорова. Не физички, већ по начину деловања. Надам се да знате о коме је реч. Човек је посланик Јединствене Русије.

    Иначе, анализе су Вам углавном на месту.

Оставите одговор