МОЛБА ЗА МИРАН ИЗБОРНИ ПРОЦЕС

Izbori

Кампања је до сада протекла апсолутно мирно. Заправо, не памти се када је изборни процес протицао овако мирно. То је добро и надам се да ружне сцене које су некада биле обележје српских избора никада се више неће понављати.

Ипак, можемо ли бити скроз спокојни да ће се све завршити како доликује?

Ово питање постављам себи већ дужи период. Чујем уверавања да нема разлога за страхом од инцидената, јер чак и ако би неко желео да их направи он нема снагу. Донекле могу да се сложим, али онда се сетим Украјне па кажем у себи- чекај, па ни тамо они на Мајдану нису имали не знам какву политичку снагу, па су извели преврат. Наравно, имали су логистику са стране, а баш та логистика је имала намеру да започне сукоб на границама Руске Федерације. Негде у малом мозгу ми је размишљање кога не могу да се отарасим да и на Балкану неко поново жели да започне сукобе. Уосталом, није ли Македонија одличан пример за ту тврдњу? Није ли у Македонији жеља опозиције да се насилно преузме власт плус потпаљивање албанског фактора заправо увод у жешћи грађански и међуетнички сукоб који свакако не би могао да се догоди да неко са стране то не досољава.

Србија је земља која је остварила значајне дипломатске победе у последње две године. Србија је земља која је стабилизовала своје финансије и која је ушла у нормалне екононске токове. Инвеститори се за њу интересују, долазе, хоће да улажу. Србија није увела санкције Руској Федерацији, Србија има привредни раст, све у свему Србија има позитиван тренд који неком смета. А то има зато што има најпре политичку стабилност, јер у парламенту власт имала стабилну већину, а таква стабилност је предуслов за све остало. Е, то је оно што одређеним центрима моћи, највише одређеним западним центрима моћи, смета. Њима погодује Вучић који би имао 20 одсто подршке. Тада би Вучић био погодан за уцењивање. Вучић са преко 50 одсто подршке њима никако не одговара, јер таквог Вучића не можете да уцењујете. Наредне четири године да они истрпе, а да немају на челу српске владе неког ког би као на узици могли да воде, признаћете није им лако да прихвате. Зато се плашим да ће учинити низ покварених радњи које би могле да доведу до одређеног насиља, па и до постизборне кризе. Сваки дан се баве измишљањем афера, продуковањем истих, притајеним фаворизовањем одређених политичких опција које су чак дијаметрално супротстављене западном систему вредности, али сада погодују јер умањују Вучићу рејтинг, затим ту је стандардна прича о нефер условима за изборе, о диктатури, цензури и ко зна чему још из широке палете глупости. Истина је да им до сада ништа није успевало, али не постоји осетљивији разлог да Срби буду љути од приче о наводној изборној крађи. Лансирање те приче кренуло је док још избори нису ни били расписани. Целу кампању слушамо како ће они бити покрадени без обзира на чињеницу што је узборни закон апсолутно исти као и раније, као и на чињеницу да у Покрајни имамо Покрајнску изборну комисију у којој апсолутну доминацију има Демократска странка. Међутим, прича добро дође да се власт покаже као бахата и спремна да покраде вољу грађана, јер ако се она сто пута понови, тада постаје истина. С обзиром да се опозиција готово уопште не бави кампањом, немам никакву дилему да се углавном бави постизборним смисалицама, а да томе диригују одређени страни центри моћи. Плашим се да сценарио из Македоније не буде оживљен у Србији.

Заиста, сви ви који ово прочитате имајте на уму да је свака власт пролазна ствар. Данас јеси, сутра ниси. Поента је да свака власт има легитимитет који је стекла на изборима, а не на улици. Отуда, ако неко и има намеру да неким другим методама осваја власт, а да оне нису избори, да то не чини. Нама су мир и стабилност преко потребни, јер свако изазивање хаоса може земљу поново да врати у веома мрачну прошлост са крајње неизвесном будућношћу. Ко победи нека, нека води државу, а ко изгуби нека се припрема полако за следећи изборни циклус. Улица и насиље, а посебно страно мешање у наше изборе, нису методи на којима би неко требало да гради темеље своје власти.

Једно мишљење на „МОЛБА ЗА МИРАН ИЗБОРНИ ПРОЦЕС“

Оставите одговор