ДЕМАГОГИЈА ЛАЖНИХ НАЦИОНАЛИСТА

Bosko i Seselj

Недељу дана пред доношење одлуке о томе у ком ће правцу ићи Србија у наредне четири године, ред је да се осврнемо на оно што је то што нуде поједини политичари како би дошли до магичног процента од пет одсто. Посебно су интересантни тзв.десничари, јер на левом полу не постоји никаква понуда, осим крајње иражене мржње према Александру Вучићу. Значи, да будемо потпуно поштени, на овим изборима је десница дала макар неку понуду, која је апсолутно демагошка и тотално нереална, али која може да заведе један део наивних бирача.

Кренимо од понуде коалиције ДСС-Двери, за коју, да будем искрен, не схватам баш најбоље у чему се састоји, али да узмемо само онај сегмент о тзв.економском патриотизму. Бошко Обрадовић је у овој кампањи обилазио фабрике које је отварао премијер Вучић поручивши испред сваке од њих да у будуће страни инвеститори неће моћи да рачунају на помоћ у субвенцијама од државе, већ ће држава субвенционисати само домаће привреднике, а странци нека уложе своје паре. Наизглед, нешто јако питко и прихватиљво за народ, али потпуно ирационално и чак веома контрапродуктивно за Србију. Наиме, посебно је то био проблем када је Обрадовић, очито у незнању, урадио испред недавно отворене турске фабрике „Теклас“ у Владичином Хану која се бави производњом ауто делова за „Фолксваген“ и „Ауди“. За почетак, неуком Обрадовићу било би добро да се објасни да ови немачки гиганти не купују ауто делове за своја врхунска возила од било кога, већ од реномиране компаније која да би тако нешто радила мора да поседује врхунску технологију и врхунски квалитет производа. Самим тим, јасно је да ако таква компанија изрази жељу да отвори погон у вашој земљи, самим тим то је са аспекта маркетинга за привлачење инвестиција одлична ствар за Србију. Такав гест показује да смо ми економски стабилна држава која гарантује инвеститорима сигурност улагања. То што ћемо ми на почетку помоћи субвенционисањем плата за нешто више од 400 радника, нама ће се вратити кроз извоз, порезе, доприносе и плус ћемо додатно зарадити. Производ који изађе из фабрике у Владичном Хану имаће ознаку „made in Serbia“. Отерати таквог инвеститора значило би да нешто није у реду са нама самима. Пошто иначе Обрадовић инсистира на домаћој производњи, чисто да зна да ће та компанија упослити огроман број коопераната који су домаћи привредници, што је још један од начина како ћемо вратити уложени новац и плус зарадити. Такође, ако нам се придикује зашто тако нешто не дамо неком домаћем привреднику, ни то није истина. Сваком домаћем привереднику који има технологију за прозиводњу оваквих производа, а свакако је да „Фолксваген“ и „Ауди“ захтевају највише могуће стандарде, одмах ћемо дати субвенције. Наш је проблем у томе што ми немамо таквог привредника, а од овог што је дошао и уложио ми можемо и да зарадимо, али и да научимо. Самим тим, опасан је авантуризам дати оваквим људима глас, јер ризикујемо да незнање преовлада нашом привредом. То би свакако значило поново повећање незапослености, бројне тужбе пред арбитражама због мешања државе у слободу тржишта, а самим тим и сијасет изгубљених спорова који би нас довели до колапса.

Ништа мање опасан авантуризам није глас за Војислава Шешеља. Човек који крајње неодговорно обећава да ће довести руске војне базе и који сматра да ће то подићи српску економију, јер ће руски војници трошити новац у Србији, велика је опасност за регион, а највише за Србију. Говорити да ће држава окружена НАТО земљама довести руску војну базу у најмању руку је неодговорно, да не употребим неку тежу реч. Хипотетички да се то и догоди, хајде да размислимо како ће се те базе допремати. На који начин ће Руси допремити технику у тих база? Друго, да су Руси желели да имају своје војнике на Балкану они би задржали своју војску на Косову и Метохији. Међутим, чињеница је да Руси тренутно немају никакав интерес за војним базама на Балкану, јер би били свесни да би то значило улажење у спиралу неконтролисаних сукоба на НАТО, што Русима у овом моменту није у интересу. Самим тим прича је потпуно депласирана, а још је горе ако неко свој економски концепт базира на томе да руски војници троше новац у Србији и на тај начин ћемо наводно економски ојачати. Шешељ има још сијасет „бриљантних“ идеја, попут тоталног прекида односа са западним земљама и апсолутног окретања Русији. Хајде и то хипотетички да узмемо као солуцију. Да ли је особа која ово предлаже свесна колики је број западних компанија и банака тренутно на простору Србије и да ли схвата да је наша највећа спољнотрговинска размена искључиво са ЕУ? Да ли овакви неодговорни људи имају свест да би овим потезом више стотина хиљада људи остало без посла и на улици, јер би се западне компаније повукле са нашег тржишта? Да ли је та особа свесна какве би последице по Србију оставило нагло повлачење банака које одавно у шаци држе и нашу привреду и грађане? Чак и да желиш тако нешто да изведеш, то можда можеш ако си ти у позицији јачега, али ми смо далеко од тога. Далеко јаче државе у сваком погледу од нас на овај луксуз не би смеле да се одлуче, јер би то значило колапс за њихове привреде. Самим тим, Шешељ се служи најприземнијом демагогијом како би дошао до цензуса, али као одговорни људи морамо да укажемо бирачима шта у пракси подразумевају његове идеје и колико су оне штетне по Србију и њене грађане.

Све у свему, драги пријатељи, политика нису велике речи, нити неодговорно изношење нереалних и демагошких ставова. Политика је најпре мудрост и посвећеност послу. Политика је и реалан прилаз грађанима којима смо дужни да кажемо шта се може и шта се мора, по цену и да изгубите изборе. Они што се боре за цензус могу себи да пруже тај луксуз да причају шта им падне на памет. Али, то није ни родољубље, нити је то одговорно. Напротив, то је класичан антипатриотизам и врхунска неодговорност. Одговорни људи, попут Александра Вучића, на то немају право. Ту је та кључна разлика у понуди за ове изборе.

2 мишљења на „ДЕМАГОГИЈА ЛАЖНИХ НАЦИОНАЛИСТА“

  1. Tekst ima sta da poruci i obajsni najvise onima koji jos ne znaju kome glas da daju ali i da zamisli glasace ove dve opcije.Medjutim demagogiju i neracionalizam ne donose samo ove dve opcije tu je i blok “demokratskih“ stranaka koji svoju demagogiju pokazuju na drugaciji nacin.Ne direktno sukobom sa EU i MMF vec sa praznim obecanjima i demagogijom vracanja plata,penzija,bepslatnim zdravstvom,skolovanjem,platama zanama sa 3 detetom od 500 e,penzijama za zene sa 4 deteta,ukidanjem subvencija itd..itd.To je za mene podjednako opasan vid manipulazije glasacima koji nemaju svoj stav isto kao sto to rade Obradovic i Seselj.Koliko vidimo u Srbiji je na snazi maxima da “Sve dobro i dozvoljeno u borbi protiv “tiranina“AV“Tako da svaki ispad ekces “demokrata“ odmah ima izgovor i opravdanja kod “Srpske elite“ koja zduzno podrzava sve pa cak verujem i ako zatreba opciju Seselja i Obradovica samo da bi AV otisao sa mesta premijera.
    Ovde se prenebegava jako vazna cinjenica a to je i da AV ne osvoji apsolutnu vecinu i ne bude zeleo da oformi koalicionu vladu bice toliko jaka opozicija da cak i narucivanje kafe u skupstinskom restoranu od strane ovih drugih nece biti moguce bez saglasnosti AV i SNS.
    Ja sma veliki patriota,rodoljub…zdrav nacionalista jer volim svoje ali postujem tudje ,medjutim na ovoj zemaljskoj kugli ne postoji nista sto bi me nateralo da svoj glas dam DSS/DVERI ili SRS i Sesleju.U mojim ocima ovo su sve samo ne Srbi patriote.Nek nam je Bog u pomoci 24.4.2016.

  2. Djuka neshvata problem. Nije problem to sto Deveri I SRS prodaju suplju pricu, problem su oni koji ce tu pricu kupiti. Ako imamo 10% naroda koji glasa , za sarenu lazu, to je ozbiljan problem. Drugo, SPS predizborna kampanja, crvena , samo sto jos nisu okacili Titovu sliku. Sta znaci sve ono a“ludiranje“ na komunisticku SFRJ. 5% naroda ce glasati , za tu kampanju. Pajtic, Tadic, Stefanovic nista konkretno. predpostavljam da ce ih 20% naroda podrzati, konkretno nizasta. Znaci da najmanje 35% naroda „svesno“ glasati za sarenu lazu. To je ozbiljan problem.

Оставите одговор