БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ- БУНТ КАО СТИЛ ЖИВОТА

beogradski_sindikat_moja_verzija_logo_a_by_luchke-d69r0rw

Не постоји песма групе „Београдски синдикат“ која није изазвала праву пометњу међу омладином. Млади људи препознају себе у њиховим стиховима, јер, нема никакве дилеме, овај састав на најбољи могући начин, кроз музику и бунтовне стихове, испољава оно што млади људи заиста и мисле. Наше друштво неправда разједа чини ми се од када се боримо за модерну државу. И све што смо „модернији“ неправда је чини нам се све већа. Увек се са сетом сећамо система који је лош био, јер наводно овај сада је много гори и тако од смене власти до смене власти. Карађорђевићи су затрли династију Обреновића, али су претходно Обреновићи протерали Карађорђевиће. Комунистима је за све на овом свету био крив краљ Петар, а посебно Милан Стојадиновић, по паду комунизма Тита и његове бисте, као и споменике из социјалистичког периода, обрисали смо као гумицом, када је пао Милошевић иживљавали смо се над његовом заоставштином, итд. Никада нисмо умели да оно што ваља у некој епохи усвојимо и да са тим добрим што нам је остало наставимо даље, већ смо из неког бунта рушили читаве системе и правили нове у којима се опет формирала нека нова елита која је почела да ужива благодети новог система, а она стара је гледала како главу да спашава, па када су је спасили лако су се новој елити прикључили. Тако је то код нас и зато није чудо што песме „Београдског синдиката“ увек нађу пут до омладине која је по природи бунтовна и која не трпи неправду. Који год систем да је дошао, у њему се створила тзв.елита која је дириговала нашом политиком, финансијама, привредним токовима, међународним положајем, итд. Наравно, некада се о њој претеривало у писању тако што јој се давала преувеличана улога, а то је умело готово увек да буде веома опасно, јер баш су такве приче ужасно нервирале обесправљен свет, посебно младе људе.

Најновија песма, односно прави хит међу бунтовном омладином је песме „Систем те лаже“. Више пута сам преслушао песму и могу рећи да заиста има смисла. Песма је изузетно добра и врхунски је замишљена. Спот ми се посебно допада. Констатација нашег друштвеног окружења, кога иначе не формира увек власт већ и многи други фактори, у највећем делу је тачна. Проблем те песме је што суштински не нуди алтернативну поруку, што свакако, сложићете се, и није посао музичке групе. Ипак, пошто се ради о осетљивој теми, а поента некадашњег рокенрола, па и данас оваквог правца којег заступа „Београдски синдикат“, увек је била да се пошаље порука. У реду, стихови „Систем те лаже, не веруј шта ти каже, овај живот је борба од рођења до гроба, зато устани одмах“ заиста су привлачни. Ипак, ако нас систем лаже, онда шта се друго предлаже? Ако је то борба, онда би ваљало дефинисати за шта је та борба? Које идеале они носи? За какво се друштво боримо? За какав се систем боримо? Бити константно на улици и бити против система јесте привлачно за одређени период сазревања младог човека. Ипак, тако се не гради друштво. Свака борба мора да има свој циљ, а да би се циљ остварио борба мора да има стратегију. Ако то не постоји, онда имамо бесциљну борбу која прети да прерасте у анархију. Да будем искрен, са овим проблемом се најпре суочавају развијене земље Европске уније. Полако демократија као систем губи смисао, јер људи све чешће изражавају бунт према бриселској демократији, према изборима, европским и државним апаратчицима. Људи беже у неке алтернативне видове живота, мимо постојећег система. Свакако да демократија сама по себи није савршена, али тренутно ништа савршеније од тога није смишљено. Међутим, ако државни и европски апаратчици не схвате да морају најхитније да се спусте на ниво обичног човека и да сагледају његове муке и проблеме, добићемо животе у паралелним системима који ће бити ужасно супротстављени једни другима.

Када говоримо о Србији, неправде које су се на овим просторима догађале, таман да се од данас ниједна више не догоди, што је немогуће, не постоји никаква шанса да их исправите. Постоји само прилика да градимо неко праведније друштво него што је ово данашње. Ако је порука „Београдског синдиката“ усмерена ка том циљу, песма заслужује да буде химна овог друштва. Са друге стране, ако нема ту врсту поруке, она се своди на бунт без смисла. С обзиром да је песма своју премијеру доживела у јеку предизборне кампање и суштински позива на бунт према изборима, поставља се питање шта се нуди уместо избора? Да се разумемо, лако је данас бити против власти. Тешко је понудити алтернативу овоме што власт ради. Ако је алтернатива бескрајно протествовање на улици, онда је то лоше по друштво и уопште по противнике власти. То је само доказ незадовољства одређеном неправдом која вам је учињена, али без јасне алтернативе шта би другачије могло да се уради. Зато, ако је песма уперена само да искаже незадовољство системом, она ће остати хит неко време, слушаће се по журкама и хаусторима, али суштински ничему неће допринети. Али, ако је она уперена ка томе да се власт натера на још жешћу борбу за радна места, за још жешћу борбу за наше националне интересе, за боље образовање, за бољи стандард, за боље здравствене услуге, она може заиста да буде хит овог друштва. Бунт младих увек мора да буде присутан, јер то је добро за друштво, али бунт младих мора и да се каналише као обезбеђивању посла, стварању породице, стварању корисног човека за друштво, образованог човека, човека који је спреман да преузме одговорност за вођење нечега у држави. Тако се систем мења на боље. Зато, да закључим, волео бих да песма „Систем те лаже“ буде подстицај будућој власти да много више учини за младе и да константно ствара правединије друштво.

 

2 мишљења на „БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ- БУНТ КАО СТИЛ ЖИВОТА“

  1. Volim grupu “BGD sindikat“ imaju pesme koje kako kaze autor teksta imaju smisla.Medjutim vidim da se dosta ljudi osvrnulo na ovu pesmu “Sistem te laze “ bas u vreme izbora ili neposredno pred njih.Slucajno ili ne ?Zakljucite sami ali ima i ono sto mnogi hoce da preskoce a to je da je BGD sindikat pravio pesme bunta protiv svega jos i u vreme 2006….pa do danas .Znaci moramo da iznesemo istine radi da oni nisu imali ciljnu grupu AV i SNS vec opste lose stanje sto se svi slazemo da jeste ali i reci da moze da bude jos i gore!
    Niko nije pomenuo da u njihovim pesmama ima i sinbolike da su starlete uzori maldih devojaka,napucena usta kao majmunska d**ta,selfie pored mrtve babe u sanduku itd..itd sve to ukazuje na velike anomalije sadasnjeg Srpskog drustva u celini a ne samo uperen prst na danasnju vlast!
    Ono sto moram da kazem a niko ne pominje je to potez samog premijera u vezi pesme.On je na twitter nalogu odgovorio jednoj obicnoj gradjanski u vezi pesme dok se ne secam da je ijedan predhodni premijer uzeo za shodno da licno odgovori na bilo sta a kamoli na twitter prepisku.To govori o AV i tome koliko je ustavro obicno-neobican i kao covek i za funkcioju koju obavlja.Jednom prilikom tokom boravka u malo mestu Delft u Holandiji (porodicni vikend) trci lik sa slusalicama na glavi u fitnes opremi sam samcijat…gledma i ne verujem licno premiher Holandije bez obezbedjenja,pratnji halabuka.Stade covek pored ograde sa kravama i sa zenom koja je predpostavljam vlasnica istih prica sasvim normalno.Pricam to svojoj zeni i kazem:“Da li cu doziveti da u mojoj Srbiji dodje neko normalan na mesto premijera i ovako opusteno funkcionise u svojoj zemlji“izgleda sma doceko taj dan jer me gest Vucica odusevio i dao nadu da su takve stvari moguce i kod nas ali sve zavisi od toga sta i kako radis i kakav si covek.kad ti je mirna savest nemas cega da se plasis.Nek nam je Bog u pomoci 24.4.2016.

  2. Pesma kao pesma nije losa.Nije sigurno slucajno bas sad pustena.Ma uopste nije vazno,nece moje misljenje ili nekog drugog da promeni jedna pesma. Da je tako in Borinu ,, tu nema Bog,tu nema pravde I zato odlazim odavde“ svi pobegli is zemlje.I ranije je BS pisao i pevao slicne pesme I nikom nista.

Оставите одговор