УКИНУТИ ПРЕДИЗБОРНУ ТИШИНУ

pst

Увек сам био присталица да закони прате савремене токове и да се њима прилагођавају. С обзиром да је наступила предизборна тишина, те да би са агитовањем требало да се утихне, морам да пружим осврт на ову иначе одавно бесмислену категорију у нашем изборном законодавству која је већ дуги низ година уназад изгубила сваки смисао.

Предизборна тишина је имала смисла до појаве интернета, посебно друштвених мрежа. Од момента када је интернет преузео примат у информисању и од када су сами грађани преко својих налога почели да остављају информације, тј.почели сами да буду своји уредници на сопственим профилима по друштвеним мрежама, предизборна тишина је изгубила смисао постојања. Једноставно, немогуће је спровести је. Иначе, она и јесте реликт социјалистичких система. У већини западних земаља агитује се док се не затворе биралишта. До последњег момента траје борба за бираче. Рецимо, у САД можете да дођете на бирачко место са све мајцом и транспарентима кандидата за кога навијате и да агитујете да се гласа за њега.

Такође, у та два дана рецимо неко од кандидата, посебно ако је кандидат владајуће опције, може да има уговорене састанке на међународном нивоу што би медији требало да пропрате. Увек ће неко протумачити да је праћење таквог догађаја заправо кршење предизборне тишине, док је опозицији онемогућено да се појави.

Укратко, велики сам присталица уколико дође до одређених промена у изборном законодавству да се предизборна тишина укине. Одавно је изгубила сваки смисао, а оно што више нема смисла, нема разлога ни да постоји.

Оставите одговор