ИЗБОРНЕ ПОУКЕ ЗА СРПСКУ НАПРЕДНУ СТРАНКУ

srpska-napredna-stranka

Избори који су управо завршени су заправо једно добро отрежњење за Српску напредну странку. На републичком нивоу грађани су нам указали историјско поверење, јер освојити већи број гласова и већи проценат у односу на претходне изборе, посебно после спровођења ни мало популарних мера, знак је да грађани подржавају Александра Вучића и његову политику. То што ћемо имати мањи број мандата у Скупштини догодило се због изборне математике и чињенице да вам се смањује број посланика због броја листа које су се на овај или онај начин домогле цензуса. Таква су изборна правила и морају да се поштују.

Честитао бих људима који су жестоко радили како би се остварила фантастична победа на нивоу АП Војводине. Једноставно, обрисали смо конкуренцију и после толико година уништавања АП Војводине од стране бахате власти, дошло је  време да се Пајтићева охола гарнитура заувек одбаци на сметлиште историје. Такође, у већини локалних средина у АП Војводини остварили смо одличне резултате. Оно што јесте проблем и што је свакако за нас жестока шамарчина је већи део београдских општина (ту не мислим на три централне београдске општине, већ на оне у којима смо очекивали далеко бољи резултат од оствареног), као и добар део локалних средина, махом у централној Србији. Ту бих се најпре захвалио грађанима који су нам кроз овакве резултате указали да у нашим одборима који су остварили резултате испод очекиваних нешто није у реду и да људи који нас представљају нису дорасли да буду на челу Српске напредне странке. Да ли зато што су слабо радили, да ли зато што немају углед у својим локалним срединама, тек, догађало нам се да републичка листа у неким срединама буде за готово 15 % изнад локалне и то је недопустиво. Порука народа је била више него јасна и неопходно је да се у таквим одборима изврши промена. Никако по принципу сече, јер то је бесмислено, већ кроз анализу остварених резултата и реалног сагледавања зашто нам се то догодило.Када то урадимо, онда ваља приступити избору квалитетних људи који су спремни да уђу у борбу за идеје Српске напредне странке и који су угледни у својим срединама, да буду на челу наших одбора. Дужни смо према грађанима као странка одговорних људи да тако нешто урадимо. Са тим се не сме оклевати, јер порука грађана је данас била на локалу. Ако будемо неодговорни и ако не прихватимо оно што су нам грађани поручили, лако се то може прелити и на виши ниво. Време је да се погледамо у очи.

Свакако, мора и да се сагледа разлог због чега се људи на локалу опредељују све више за групе грађана, чак и за оне које су своје учешће пријавиле више из шаљивих разлога. Рецимо, листа коју је предводио измишљени лик Бели Прелетачевић у Младеновцу је ни крива, ни дужна, дошла на друго место. То показује да се нешто са демократијом као систеом друштвеног уређења озбиљно догађа.

Све у свему, хвала грађанима што су нам на републичком нивоу указали част да поново предводимо државу. Велика је то обавеза и бреме. Хвала људима на нивоу АП Војводине што су изабрали промене и даћемо све од себе да не изневеримо очекивања. Али, посебно хвала грађанима што су нам на локалу указали шта морамо да мењамо. Порука народа се мора прихватити.

Оставите одговор