СЛУЧАЈ „ФАНТОМКА“

Нема никакве дилеме да када група људи а фантомкама на главама крене да руши одређене објекте по граду, без обзира што су илегални, да то улива несигурност код грађана. Тако је било и када су 2001.године неки типови са чарапама на главама хапсили Слободана Милошевића мимо било каквог налога и ознаке да су полиција, тако је и данас када у Савамали одређени људи дођу са фантомкама и почну да руше уџерице. И наравно, на кога се другог сваљује кривица до на власт. Искрен да будем, и ја сам занемео када сам чуо изјаву градоначелника Београда Синише Малог, па и када сам прочитао изјаву премијера Александра Вучића, да појма немају о чему се ради. Још ми је трагичније што сам без сумње уверен да су искрени. Е, ту је главни проблем целог овог случаја који опозиција покушава да експлатише. Додуше, овде је једино опозиција показала да поседује фантомке, јер њени чланови држе конфренције са фантомкама на главама, а неки их чак и поклањају градоначелнику Београда као да им је то стални модни детаљ.

Основна ствар код оваквих случајева када их анализирате је да сагледате мотиве за овакав инцидент. Хајде да будемо искрени и да се запитамо, а који је мотив власти која је означена кривцем да овако нешто уради? Објекти су свакако илегални и свакако да би били порушени уз судско решење и излазак надлежних на терен у току дана. Зашто би онда неко то радио у глуво доба ноћи и уместо надлежних органа слао типове са фантомкама? Не постоји никакав разлог, нити постоји било какав мотив. И зато сам убеђен да су градоначелник и премијер, као и уосталом целокупна јавност, остали затечени на оно што су видели.

Поставља се питање ко онда има мотив да се овако нешто догоди, плус да се немилице екпслатише на телевизијама које ни мало нису наклоњене властима, а посебно на једној која је у директном власништву бившег шефа ЦИА? Не волим теорије завере и од њих се увек клоним. Просто, нисам сагласан са тим да нам је за све крив неко са стране. У овом случају имамо бар два заинтересована субјекта, који су очито у неком моменту можда нашла заједнички језик. Први је одређени тајкунски лоби коме смета изградња пројекта „Београд на води“ и који све чини штампајући немилице билтене и водећи сумануту кампању преко разних медија да се тај пројекат стопира, јер финансијски њих директно погађа. Други је свакако страни фактор који на овај начин ствара дестабилизацију земље уз невероватан осећај несигурности код грађана. Нисам сигуран да се ова два фактора нису негде удружила, јер циљ је исти- подривање Александра Вучића. Довољно је било ангажовати за одређену суму новца неколицину хулигана или чак можда и довести одређене агенте и направити тако страшан инцидент. Починиоци се потом склоне на сигурно, власт док се сабере прође воз, а грађани слушају по цео дан како је власт организовала људе са фантомкама да руше објекте. На тај начин ефекат је сасвим успео. Грађани за почетак верују да је део власти, посебно београдске бахат и осион, што за предстојеће изборе у престоници одлично дође за кампању против Вучића и СНС. Други ефекат је стварање несигурности код грађана, где грађани почну да губе поверење у институције и да се осећају незаштићеним, што је додатни ефекат у борби против Вучића. Трећи, потенцијални, је баш тај да свако онда може да узме у правду у своје руке, јер када је полиција неспособна да заштити грађане и када се овде врзмају типови са фантомкама који заводе ред, зашто онда неко не би на сличан начин поступио. Производња хаоса каква се само пожелети може од стране оних који би да дестабилизују Србију. Да не пишем о томе што такве појаве у економском смислу изазивају проблем, јер инвеститори сигурно не желе да долазе у државу у којој типови са фантомкама на главама заводе ред.

Наравно, ово све пишем као неко своје лично запажање, које може, али и не мора да буде исправно. Увек сагледавам ко има мотив за овакве појаве. Е, сад, ако сам управу, што не мора да значи да јесам, поставља се питање шта раде безбедносне службе у овој држави? Овде се увелико пишу текстови у стварању „Мајдана“ у Београду, о македонском сценарију, чак и сам премијер каже да неће дозволити такав сценарио у Србији. Ако премијер има такве најаве, а верујем да то не би рекао да не постоје одређене структуре које на томе увелико делају, онда овакве појаве као у Савамали нашим службама никако не би смеле да се догоде као пропуст. Не заборавите, у Тунису је формално „Арапско пролеће“ кренуло због шамара на пијаци. Обично се на малим стварима пада, јер у тим силним обојеним револуцијама све се припреми до танчина и онда се учини поводо који наизглед делује бесмислено, али суштински покрене талас добро плаћених и утренираних типова који предводе догађаје на улицама. Мислим, а опет допуштам и да грешим, да су „фантомке“ један од повода.

10 мишљења на „СЛУЧАЈ „ФАНТОМКА““

 1. Ја не верујем да ти верујеш у ово што си написао 🙂
  Па није протрчао неки клинац са фантомком и разбио излог? То је бре озбиљна акција. Већа група починилаца, камиони који су блокирали улицу, булдожери који руше објекте? Не може то баш да се изведе без трагова и доказа. Тако да… Све и да је власт или опозиција или тајкуни или стране агентуре, све и да су градоначелник и премијер збуњени и изненађени ако је ово нормална земља са одговорном влашћу и полицијом неко је у року од 24 или 48 сати морао да изађе и да каже шта је истрага утврдила!! Макар неки траг. Па траг по траг док се не дође до истине.

 2. Koliko je vremea bilo potrebno za to rušenje tih objekata ? Ako nekog razbojnika u Beogradu uhvate 10 minuta nakon izvršenog krivičnog dela pitam se gde je bila interventna ili patrola policije. Ako je ovako nešto moguće onda je u pitanju dobro organizovan lanac kriminalaca počev od Policije pa nadalje to je nedopustivo i treba ozbiljno pristupiti ovom problemu

 3. Prvo, nisu vam tačne informacije, neki objekti jesu bili nelegalni a neki su bili legalni. Drugo, ako vlast nema ništa sa tim, gde je komunalna policija koja opseda kafiće u tom kraju grada? Gde je policija koja je pozivana, zašto nije izašla na lice mesta? Zašto gradski čelnici čiste lice mesta bez izvršenog uviđaja? Zašto Siniša Mali izjavljuje da će istražiti sve što se desilo ako se desilo?? Zašto gradonačelnik pominje da se možda ništa nije ni desilo?

   1. Није питање зашто би власт то радила него зашто је инертна, незаинтересована и нема енергичне акције да се починиоци ухвате? Зато се и стиче утисак да можда неко из власти стоји иза акције.
    Неко је у центру Београда, на најзначајнојој локацији која се промовише као капитална инвестиција држао људе као таоце и тешком механизацијом рушио објекте? Чист тероризам. И нико ништа не зна. Нема енергичне акције полиције и БИА? Какву поруку то шаље инвеститорима? Какву поруку то шаље потенцијалним терористима? Какву поруку то шаље нама грађанима?

   2. Motiv je licne prirode, ceo projekat je prilicno problematican i iz onoga sto vidimo radi se o privatnom projektu ljudi iz vlasti.
    Motiv je da se ubrza ciscenje okoline zgrade zadruge, a samo izvodjenje je osiono.
    Slicno postavljanju tramvaja pred okupljene gradjane, kako bi ih sakrili. I u vezi toga niko nista ne zna,

    P.S. molio bih da mi objasnite zasto ste me blokirali na tw? Ostavio sam jedan komentar u kojem vas nisam uvredio bilo cime i niste me udostojili ni odgovora, vec blokirali?

Оставите одговор