ОПЕТ СРБИ НА СРБЕ

sds-vs-snsd

 

Тужно је ових дана у Бањoj Луци слушати до бесмисла посвађане Србе како се више спремају за сукобе на улицама највећег града Републике Српске, него што их занима шта ће им завађени политички лидери поручити са истовремених митинга. И власт и опозиција одлучили су да се измере ко има већу подршку ни мање ни више него на улици. И то у исти сат на тек неколико минута пешице једни од других. Тешке речи увелико падају, пљуште оптужбе за издају, корупцију, бахатост, субверзивне делатности, а за то време странци, и посебно комшије у Сарајеву и Загребу, трљају руке што се Срби тако часте. И готово је изгледно, посебно по изјавама одређених неодговорних људи, да је српско-српски бој на улицама Бања Луке неминован и да ће тог дана Трг Крајине личити на поприште једног од жешћих српских сукоба. Не дај Боже да се то догоди.

Јасно је као дан да Додик смета страном фактору и да је, по њиховом суду, дошло време да буде оборен. Разумем и гнев обичног народа у Републици Српској, јер да је Додик око себе имао армију корумпираних типова, то је неспорно. Спорно је што њега не руше због тога, јер и док је СДС владао корупција ништа мање није била заступљена. Њега руше како би урушили Републику Српску. Додик може да буде одличан пример да понизна сарадња, ако се то уопште зове сарадњом, са западним фактором уме да буде мач са две оштрице. Додик је иначе своју политичку делатност кренуо са те позиције. Данас је догурао до непријатеља бр.1 америчком амбасадору у БиХ са којим нема никакву комуникацију. Такође, Додик може да буде још бољи пример да сваки политичар на Балкану прво око себе мора да склони људе склоне корупцији, јер га такви код народа брукају и изазивају револт, а противницима служе као одлична муниција за нападе.

Са друге стране позиција СДС је несхватљива. По принципу што Додику горе, па и Републици Српској, нама је боље. Не бих да се мешам у унутрашње односе Републике Српске, али као неко коме фамилија тамо живи, једноставно не могу а да не приметим да је њих страни фактор поприлично узео под своје скуте. И то више није никаква тајна. Наравно, с обзиром да је тензија доведена до усијања, а опет с обзиром на чињеницу да овакав СДС уз прилично народно незадовољство још увек не успева да смени Додика, поставља се питање да ли и они не планирају некакву обојену револуцију? У Македонији је добила назив „шарена“. Не знам шта се планира у Републици Српској, волео бих све мирно да прође, али како се разум све више губи, тако се плашим да су лидери на обе стране подигли високе улоге и да сада нема назад. Плашим се да је пројекат насилног свргавања са власти Милорада Додика отпочео, а све бих дао да се варам.

Како год, свако ко прочита текст и ко се руководи разумом, а живи у Републици Српској, нека има на уму да улична освајања власти доводе до још горег хаоса. Ако је потребно да Додик не буде власт, победите га на изборима. Немојте на улици да мењате власт. Не дај Боже да неко страда у евентуалним сукобима, помислите да ли је вредно да падне крв међу браћом због било чијег доласка на власт или одласка са власти. Срби у тој ситуацији су само губитници. Добитници су они који гурају „Мајдан“ у Бањој Луци. Добитници су они који ће вам се смејати из Сарајева и из Загреба. Зато, драга моја браћо, памет у главу 14.маја и не дозволите да Срби ударе на Србе.

 

Оставите одговор