ОБАВЕШТАЈНИ СЕКТОР НА ВИСИНИ ЗАДАТКА

detective

Велики изазови су пред читавим регионом и у зависности како наше службе буду радиле у многоме ће зависити како ћемо одговорити бројним искушењима која нас очекују. За сада, после толико година пропадања нашег обавештајног сектора, морам да скинем капу на реакцијама, посебно око збивања у Републици Српској. Овог пута наше службе су истински одреаговале одлично и захваљујући подацима до којих су оне дошле, а које је и сам председник Владе изнео на конференцији за штампу, спречен је српско-српски сукоб са несагледивим последицама.

Пред нама је време константних трвења, политичких удара, сукоба, нестабилности и изазивања криза, па чак и потенцијалних ратних сукоба на Балкану. Ужасан проблем по Србију је што су наше службе годинама уназад биле деградиране. Рецимо, Безбедносно информативна агенција је биле претворена у сервис за борбу против наркодилера, уместо да се бави обавештајним и контраобавештајним радом. Свакако, дужност БИА је и спречавање криминала, од привредног, преко тероризма, спречавања шверца наркотика, али приоритет мора да буде обавештајни и контраобеваштајни рад. Скандал је што је Србија укинула нашу спољнополитичку безбедносну службу СИД при министарству спољних послова и било би паметно када би се та служба оживела. Војне службе су нам биле на дну и тек променом власти 2012.године њихов ниво је поново почео да се уздиже, тако да данас имамо заиста добре и ВБА и ВОА. Како год, подизање нивоа рада наших служби почело је када је Александар Вучић преузео Биро за координацију службама безбедности. Свакако, далеко је то идеалног, јер годинама наше службе су биле разаране изнутра и питање је колико дуплих агената још увек има у њима, али је то свакако далеко бољи и професионалнији рад у односу на период када су суштински стране службе управљале нашим службама. Зато су данас наше службе на константном удару и врло циљано и свесно се против њих води кампања, посебно од стране тзв. заштитника грађана Саше Јанковића, али о томе ћемо неки други пут.

Догађаји у Бањој Луци показали су да нам је безбедносни сектор живнуо и да поново имамо службе које раде за државу. У игри нерава и надмудривања са онима који су планирали инциденте, наше службе су однеле победу, јер је ипак протекло све мирно. Правовремена реакција са прикупљеним информацијама и сјајно постављање премијера Србије у овим догађајима  спречили су разноразне стране мешетаре да направе српско крвопролиће. Ово је велика победа нашег безбедносног сектора. Да су наше службе оживеле показали су догађаји око мигрантске кризе, па и око напада на премијера у Сребреници. Мигрантску кризу суштински нисмо ни осетили, а прикупљене податке о екстремистима унутар мигрантских колона прикупили су наши безбедњаци и послали су их колегама у службама широм Европе. Сетите се догађаја у Сребреници када је покушан линч српског премијера. Наше службе су правовремено упозориле председника Владе да постоје безбедносни ризици за његову безбедност и јасно је да су им подаци били исправни.

Да закључим, Србија је свакако добила поново респектабилан безбедносни сектор. БИА, ВБА и ВОА заиста су на висини задатка. Оно што је неопходно у наредном периоду је додатно јачање наших безбедносних служби у свим сегментима. Од аналитике, преко оперативе, логистике, итд. Потребно је уложити средства у обуку нових кадрова. Наше службе ће бити у наредном периоду под страховитим ударом, јер свакако да им непријатељски настројене службе неће дозволити да поново односе победе и да јачају. Чињеница је да се на Балкану кува много тога и да ће тзв.обојене револуције константно бити претња, захтева од Србије да што више уложи у наш безбедностни сектор. Отуда, уколико је председник Владе  честитао нашим безбедњацима на добро одрађеном послу око Републике Српске, било би добро и да им је уз честитку обећао и додатна улагања по питању модернизације и оспособљавања нашег безбедносног сектора. То је приоритет над приоритетима за Србију.

Једно мишљење на „ОБАВЕШТАЈНИ СЕКТОР НА ВИСИНИ ЗАДАТКА“

  1. Konacno da nesto pocne raditi, ali nemojte zaobilaziti najvecu pretnju Srbiji, u istoriji, a to su NATO nuklearne rakete na granici sa Srbijom.
    Tu nesme biti, „znas oni su sila, I rade sta hoce“, Srbija tu smrt mora oterati iz predgradja Begrada. Bolje su I sankcije, nego nuklearni udar, tu kod Beograda.

Оставите одговор