КАМПАЊА ПРЕ КАМПАЊЕ

rep-predsednistvo-zgrada

Нису се ни људски установили резултати недавно завршених парламентарних избора, није се још ни парламент на основу тих резултата конституисао, а већ увелико је кренула кампања за председничке изборе који би требало наредне године да се догоде и то на тај начин да највећа странка у држави која ће бити носиац будуће Владе ни реч о тим изборима није прозборила. Заправо, Српска напредна странка и евентуални њен кандидат од самог старта су проглашени као губитници, тј. јавности се лансира став како сваки други кандидат СНС, осим Александра Вучића, не може да победи на тим изборима. Утемељење за такав став нигде не постоји, не даје се никакво образложење за ту глупост, али је битно да се константно провлачи таква прича уз неизоставно медијско сатанизовање Томислава Николића, као актуелног председника државе и потенцијалног кандидата СНС. Заправо, они који су на парламентарним изборима једва одржали нос изнад воде тврде да ће неки њихов кандидат бити сигурни победник, што медијски се по налогу тако и представља јавности, а што опет се базира искључиво на нарученој кампањи, а не на основу реалне подлоге и подршке грађана.

Зашто се то ради?

Болумента која је на парламентарним изборима доживела катастрофу председничке изборе доживљава као реалну шансу да удари на Вучића тиме што ће кроз агресивну и бестидну кампању покушати да победи евентуалног кандидата СНС. Знају да против Вучића немају никакве шансе и тако су се и понашали на парламентарним изборима, јер су схватили да је пораз неминован па их сама кампања није ни занимала. Међутим, бар како је Вучић најавио, он неће бити кандидат СНС на председничким изборима и у тој варијанти они виде своју шансу. Бојан Пајтић је на митингу против наводне крађе избора изнео став да су председнички избори веома битни за промену власти. Тиме што је већ кренула најбестиднија сатанизација Томислава Николића, јасно је стављено до знања да су председнички избори битка за живот и смрт овдашње прозападне опозиције, јер победом над Николићем они заправо крећу у коначан обрачун са Вучићем. Та победа би им била ветар у леђа за преузимање власти на улици, јер нема никакве дилеме да би после тог тријумфа они вршили притисак да се распишу ванредни парламентарни избори, што би бројне амбасаде у Србији засигурно подржале. Уколико Вучић не би на то пристао улица би била алтернатива за преузимање власти. Зато је жустра кампања за председника државе увелико кренула, без обзира на чињеницу да сама функција председника је више протоколарна, него што суштински нешто може да допринесе у руковођењу државе. Ипак, потенцијална победа кандидата прозападне опозиције била би симболична победа над влашћу Александра Вучића, а свакако је готово немогуће замислити некакву кохабитацију између рецимо Саше Јанковића и Александра Вучића.

Како год, ако се по јутру дан познаје, очекује нас годину дана паклене сатанизације онога ко буде кандидат напредњака на председничким изборима. Годину дана ми ћемо воњљом појединих страних политичара и служби, а уз извршење овдашње прозападне опозиције и медија који је својски подржавају, бићемо у кампањи уместо у причи о реформама државе и како да живимо боље. Неизоставан сценарио је да се током те кампање потенцијални кандидат СНС, а то у овом моменту Томислав Николић најозбиљније фигурира да буде, прикаже као персона која никако не може изборе да добије, односно да је његов победа једино могућа уз крађу избора, како би којим случјем у варијанти неког тесног резултата на крилима приче о крађи неко насилно покушао да дође до власти. На Вучићу је добро да сагледа све сценарије, а на народу да схвати какав нам се пакао у наредних годину дана припрема.

Оставите одговор