ОСВЕЖЕЊЕ НА РТВ

rtv-logotip-281x281_281x281

Подигло се и кусо и репато да брани досадашње руководство Радио телевизије Војводина, наводно због одбране професије, јер ето, смењују се новинари и уредници који су силне награде подобијали. Да не улазим у то што већину тих новинарских награда по Србији осмисле унутар себе НУНС и екипа око НУНС-а, па међусобно деле својим новинарима без икаквог критеријума до оног ко је јаче пљунуо по Вучићу, мене је та вест о смени тих људи по РТВ најискреније више него обрадовала. Рекао сам у себи- хвала милом Богу, коначно је дошао и тај дан!

Грађани АП Војводине који плаћају тај јавни сервис били су дугогодишњи таоци прикривеног сепаратизма који се лансирао преко ове телевизије уз апсолутно подршку Пајтића и покрајнске гарнитуре коју је он предводио. Но, то је ваљда професионална телевизија. Што израженије Војводину представљаш као независну целину у односу на Србију, ваљда си тиме већи професионалац и не сме нико да ти оспори да то што радиш је непрофесионално. Што си приврженији идејама тзв.независног удружења новинара Војводине и што си већи пајтос Динку Грухоњићу и Недиму Сејдимовићу, тако си новинарчина. Не дај Боже ако желиш целовиту Србију, е онда си заостала ретроградна снага из деведесетих година. Тада су за тебе врата те телевизије за сваки рад затворена. Како год, видим да се данас неки од тих људи жале да их је нови управни одбор сменио путем телефонског позива. Слажем се, то је непримерено. Трошити импулсе на тако нешто је ван памети. Било би много упутније да су ти уредници сами поднели оставке, јер политика коју су лансирали преко РТВ је доживела катастрофу на недавно одржаним изборима. Но, реч „морал“ код њих не постоји, па самим тим не помисао на оставку.

Када смо већ код роњења суза за тим „великим новинарским перима“, ред би био да се присетимо како су они освајали медије. Рецимо, 5.октобра су на мртво име пребили директора РТС, запалили су зграду, смењивали су све што се кретало по РТС и тадашњој РТНС, делили су отказе шаком и капом и, наравно, нико није смео „А“ да им каже када су таква непочинства чинили. Лепили су људима етикете да су ратнохушчкачки новинари, забрањивали им  противно Уставу да раде и да зараде за корицу хлеба, брутално су наметали неписмене кадрове за уреднике и директоре и смејали се у лице сваком ко је своју каријеру жртвовао да ради у корист своје земље као новинар који је осетио патриотску дужност да помогне отаџбини када је била нападнута. Новинарем се сматрао само онај ко је члан НУНС-а или НДНВ-а, њима нико ништа није смео да каже, јер у супротном би био медијски линчован, а свако ко се противио таквом раду у новинарству био је жигосан. Е, па, уважена господо, надам се да је том вашем лудилу дошао крај. Да имате морала, као што га никада нисте имали, сами би поднели оставке.

И на крају, заиста морам да замерим Александру Вучићу и власти чији сам посланик зато што се не меша у овакве ствари. Разумем потпуно шта значи реч „независност“, али очито се та „независност“ овде схвата тако да само власт нема никаква права, а они што по њој пљују и сеју најгору мржњу могу да заузимају све могуће утицајне функције у друштву, од медија, преко културе, образовања, итд. Кад год неко пожели да те несмењиве типове помери, тако гракне НВО сектор, тзв.независна новинарска удружења, наводни независни интелектуалци и власт пролази кроз топлог зеца. Као да су сва та места искључиво резервисана за дотичну господу која ваљда умишља да им је то наслеђе од чукундеде. Народ је гласао да се ти људи промене, јер они су били агитроповци режима Демократске странке. Кроз њих је народ гледао Пајтићев режим. Нисам сигуран да би Пајтићева власт била тако демократска и либерална као што је данашња Вучићева. Уосталом, па 5.октобра су показали њихово схватање демократије. Богу хвала да Вучић није као они, Богу хвала да поштује законске норме, али негде се мора пронаћи мера у њиховој жељи да без обзира ко је на власти они утичу на друштво. Народ је тражио њихову смену и то је показао на изборима. Отуда, демократија се и састоји да се удовољи народној вољи, па самим тим они морају некако да се макну са тих позиција на којима су се укоренили. Не знам да ли ћу икада имати подршку за овај став, али имам жељу да га на овај начин изнесем, јер сматрам да је народна воља нешто што је изнад свих нас.

 

Оставите одговор