Референдум

britanija

Истини за вољу, да, Србија може да одржи референдум о нашем уласку у Европску унију. Тако нешто је апсолутно неспорно. Спорно је то што нама нико до сада није ни понудио да у то друштво уђемо, па је самим тим референдум апсолутно по том питању излишан.

Ипак, овакав одговор није прихватљив једном делу јавности изманипулисаном од квази патриотских опција. Разумљиво је зашто те опције инсистирају на овој теми, јер да ње нема и сам смисао њиховог постојања би се угасио. Тема улазак или не у Европску унију је једино на чему базирају своју промашену политику и желе да се чврсто позиционирају у једном делу бирачког тела које је априори против уласка. Такви ставови су прилично опасни за нашу спољну политику која је до сада добро балансирала између чекића и наковња, односно између све јачих притисака од стране западних земаља и одржавања пријатељских веза за Руском Федерацијом и Кином.

Да се разумемо, увек ћу истицати свој евроскептицизам, па чак и противљење уласку, али то не значи да сам за прекид наших европских интеграција. Оне саме по себи, без обзира да ли ће нам некада Брисел понудити да уђемо у Европску унију, да ли ће се она редефинисати или ће се распасти, нама саме интеграције у уређивање државе по стандардима који важе у Европској унији ништа не шкоде. Да ли бих волео да су за нас реалне неке друге интеграције? Свакакво да бих волео, али оне тренутно не постоје, односно, чак и да постоје за нас су сувише далеко и нереалне су. Баш због те чињенице, а посебно и због тога што је немогуће опстати самосталан и ван интеграционих токова, добро је да ми наставимо наше интеграције, да сређујемо државу, да уређујемо систем, а да ли ће нам Брисел икада понудити отварање поглавља или неће, односно да ли ћемо икада у животу дочекати да нам се понуди приступање Европској унији, то је мање важно. Да будем искрен до краја, ја сам тотални песимиста по том питању и не очекујем да ће нам се та солуција икада понудити.

Прекинути данас европске интеграције доноси нам вишеструку штету. Најпре, ми немамо резервни интеграциони процес, јер он тренутно не постоји. Нашим прекидом ми заправо улазимо у конфликт са свим државама чланицама Европске уније са којима имамо највећу спољнотрговинску размену, као и све могуће економске односе. Тако нешто је крајње контрапродуктивно. Узмимо за пример да у Србији имамо велики број фирми и компанија које долазе из земаља Европске уније. Уколико бисмо прекинули односе, њима нарушавамо најдиректније пословање и терамо их из Србије. То значи преко 200 000 људи на улици. Да не говорим о поремећају нашег извоза и краху свих домаћих фирми које имају сарадњу и пословање са фирмама и компанијама у Европској унији. Сасвим сигурно, тако нешто није у интересу Србије.

На другој страни, а зашто бисмо ми прекидали нешто без икаквог разлога? Нико нам до сада није ни понудио да уђемо у Европску унију, већ смо искључиво у фази процеса. Политика бриселских бирократа према нама јесте скандалозна, односно, она је у многим сегментима уцењивачка и безобразна. Но, ми морамо да реагујемо хладне главе, а не исхитрено и емотивно. Зато молим ове квази патриотске опције да прекину са манипулисањем грађана, јер не видох да су понудиле било какав алтернативни план и програм у случају када би прекинули наше европске интеграције. Како би задржали компаније из Европске уније да не оду из Србије, где би запослени у њима радили, шта нуде као алтернативу том интегративном процесу и сл. То су теме на које се најпре пружи одговор, па се онда крене у кампању за референдум.

Да закључим, референдум ће имати смисла оног момента када се у Бриселу определе да нам понуде да приступимо уласку у Европску унију. Тада ће свакако народ добити прилику да се определи да ли хоће или неће да уђе. До тада, референдум је бесмислен и губљење времена, а може да донесе и штету у смислу нарушавања односа без икакве потребе са земљама Европске уније. Размислите какву кризу би то нарушавање односа са наше стране могло да створи на Балкану, јер свакако да нам сукобе и хаос могу те исте земље да произрокују, а ми се тешко од тога можемо одрбанити.

Памет у главу и прекинимо са егзибиционизмом у политици.

Оставите одговор