Апсурдизација система

Пародија и исмевање. Да, то дивно звучи. Милина је исмевати, шегачити се, правити спрдњу и на томе добијати гласове. Бар у Србији за тако нешто има материјала на претек. Ипак, да ли је то добро за Србију? Далеко од тога да је добро, а прети да постане и опасно. Да се разумемо, наша политичка елита је свакако у много чему незрела и то није само данас случај. Од времена монархије, преко социјалистичке Југославије, па од увођења вишестраначка до данас, увек смо имали политичара за спрдњу и то на извоз. Међутим, ми заборављамо једно златно правило- политичари су нам исти какав је и народ. Правећи спрдњу од наше политичке сцене, суштински се спрдамо сами себи, а то је оно што не видимо. Уместо да се поправљамо ми још више продубљујемо нашу несрећу, увек прихватајући здраво за готово да политичари морају да буду пајаци и да никада ниједан политичар не може да буде озбиљан. Они који желе зло Србији увек ће ту врсту кампање помагати, јер им одговара да Србија буде циркус, а не озбиљна држава.

Мој грех због кога сам био разапињан по медијима, очито у садејству са онима који такве пројекте осмишљавају, био је само у томе што сам за једну групацију коју махом чине дечица локалних партијских функционера питао одакле им новац за такву медијску логистику коју добијају и због чега медији тој групацији која се залаже дословце за апсурдизацију свега у друштву дају толико на важности. Само због тог питања доживео сам најбезобзирнији могући линч, ваљда зато што сам ето, гле мог греха, приладник једне политичке странке чије одређене људе Сорошевска елита може медијски да урнише како јој падне напамет. Ваљда је потребно у Србији створити такав амбијент да је пожељно гласати за оне који сами признају да су идиоти. Немам ништа против тог њиховог признања, то је ствар тих људи који чине ту групацију. Чак и да су иронично то рекли, али због чега је толико важно придавати пажњу таквим ликовима? Када се пажљиво погледају биографије тих момака и девојака са те чувене локалне листе, види се да су то људи који су вечити студенти, мање или више блејачи из краја чији је врхунац успеха пародија на геј брак у Шумадији коју уредно постављају на јутјуб каналу. Супер, немам ни против тога ништа, јер свако има право да живи свој живот, али имам против да се таквима омогућава да исмевајавају људе који су завршили факултете и који се труде да се на озбиљан начин баве политиком. Верујем да ће се сада наћи неко и питати оно бесмислено питање-а, ко се то у Србији на озбиљан начин бави политиком? Бави се, има и таквих, веровали или не. Проблем је у томе што смо ми научили све да банализујемо и да сваког оптужујемо да је ушао у политику ради личног интереса и да прелеће из странке у странку. Слажем се, има тога колико хоћете. Има и у страни којој припадам. Међутим, немојмо све генерализовати и допуштати да нас банализација свега доведе до краха. То је управо и циљ оних који финансирају разноразне Кесиће, Прелетачевиће, њузовце и сличне. На крају крајева, да се не лажемо, икс пута сам био у ситуацији да видим када неко псује одређеног политичара и говори за њега да је лопов, чак без икаквих доказа, да се на крају све сведе да тај који псује заправо жали што он није на месту тог политичара, па да се ето и он мало огребе. Значи, није критика упућена што је можда тај политичар лопов, већ зашто одређена „поштењачина“ која критикује није на његовом месту. Док ту свест не променимо, ми нећемо моћи напред да кренемо. А све док имамо такву свест о политици, бићемо у прилици да гледамо мале људе, суштински циркузанте, који добијају путем медија прилику да се спрдају са нашом политичком сценом.

Спреман сам по цену да ме сваки дан такви исмејавају да се борим и да докажем да у Србији није цела политичка сцена загађена људима којима је само лични интерес превасходан. Пристајем да будем и „молер“ (мада сам ја тај епитет сам себи смислио, па молим ове што ме нападају да буду мало креативнији), да будем и „бизон“ како ме вређају они који немају аргументе у расправи, пристајем да ме „крсте“ како год, али нећу да дозволим без борбе да се људи којима је истински циљ да нешто ураде за своје земљу тако брутално вређају, а посебно нећу да допустим да ни мене, а ни било ког честитог човека, вређају они који желе Србију да доведу у фазу да је све апсурдно. Ако нам је апсурдна политичка сцена, онда ће нам сутра бити и апсурдно да бранимо земљу, Онда ћемо сви да будемо анестезирани и незаинтересовани за живот, јер ће нам смисао живота бити да блејимо у локалној кафани или кафићу и да на глас говоримо како ништа не ваља у земљи. Можда сам идеалиста, можда сам и наиван, можда ми многи од вас неће ни поверовати да све ово мислим, али на мени је да докажем за шта се борим. По цену да у тој борби сагорим, будем исмејан и осрамоћен, нећу одступити од борбе против апсурдизације система. Власти се мењају. Данас је власт Вучић, сутра неће бити, али оно што јесте важно а то је да се не спрдамо сами себи. Не заборавите, ипак смо ми ти који излазе на изборе и неком дају поверење. Спрдачина и банализација наше политичке сцене, заправо је спрдачина са народом и са државом. Зато, пародију у политици изнад свега не подносим, као и оне који сматрају да су много паметни зато што исмевају неког од политичара. Они заправо показују најгору могућу незрелост, и уједно искомплексираност, јер нису способни ништа да ураде, па своје комплексе и недостатке лече тако што се смеју неком ко се нешто труди. Са политичарем можемо да се сложимо или не сложимо око неког питања, али ако човек даје све од себе за неку своју идеју, то је за поштовање, а не за исмејавање. Он макар има неку идеју, па нека је са нашег гледишта и спорна, а ови што се са њим спрдају немају никакву, а дају себи за право то да чине. Е, то је оно што је за осуду.

 

Оставите одговор