Чиме прети Бакир Изетбеговић?

Празна пушка или озбиљна претња, Хамлетовско је питање када слушамо оно шта изјављује Бакир Изетбеговић. Није проблем то што он прети, јер на то смо навикли од сина творца „Исламске декларације“ који своју политику радикалније гради на оном што му је отац написао од самог Алије, већ је проблем са чиме он то прети. Може ли заправо Бакир Изетбеговић заиста да спроведе своју замисао да Милорад Додик заврши као Гадафи или Садам Хусеин или је то више изјава за његове бираче која је заправо празна пушка. Народна пословица каже да кога су змије уједале и гуштера се плаши, те с тим у вези опрез на српској страни мора да буде на највишем могућем нивоу. Посебно због чињенице да као кербери на Додика су кренули функционери Бакирове СДА са захтевима да он буде најхитније ухапшен, а све подстакнути окупаторским намесником у лику и делу Валентина Инцка који најављује санкције за Додика.

Да би се Додиково хапшење могло да догоди, неопходно је да се изврши агресија са специјалним јединицама, а да би дошло до завршнице какву су имали Гадафи или Садам, неопходно је Додика ликвидирати. Да ли господа која то изјављују, а посебно Изетбеговић, мисли да то може проћи тек тако и да нико неће реаговати? Односно, боље је питање, да ли су ти који ово прижељкују нормални људи? Уосталом, а шта би био повод? Народно изјашњавање? Није ли непосредно изјашњавање народа врхунац демократије? Или је тако нешто свима дозвољено, осим Србима?

Било би далеко боље да ти који позивају на хапшење Додика и на његово физичко уклањање ставе прст на чело и да се замисле зашто њихов народ економски лоше живи, те да тиме што прете Србима неће њихов народ живети боље. Напротив, може доћи до додатног сукоба, а онда ће живети још горе. Уместо наметања решења, вреди сести и разговарати. Срби хоће да славе свој празник, муслимани нека славе свој, Хрвати нека имају свој. Не мешајмо се једни другима и тако очувајмо Босну и Херцеговину. Свака централизација и отимање надлежности од једног народа, а посебно најаве да би легитимно изабрани представници тог народа могли да буду ухапшени и бачени на леђа, доводи до сукоба, а од тога нико никакве користи неће имати.

Наравно, с обзиром на чињеницу да је после ликвидирања Садама Хусеина и Гадафија у Ираку и Либији рођена Исламска држава, а свакако због чињенице да у Босни и Херцеговини велики број вехабија има везу са Бакировом СДА, те да можда сам Бакир сања да се у Босни и Херцеговини формира Исламска држава, не искључујем могућност да Бакир довољно полуди и да се дрзне на покушај хапшења. Код оних који сањају Исламску државу економија је свакако ђаволска ствар, па самим тим такви могу да донесу велики белај. Тада више нема политике, већ лудила, а против лудила је битка најтежа.

Оставите одговор