Додиков цунами

Искрено, ово нико није очекивао, па ни сам Додик. Верујем да је пратећи резултате који су пристизали и сам Додик, без обзира колико год да је трљао руке од задовољства, био затечен оствареним изборним резултатом. Готово је обрисао опозицију у Републици Српској, а значајно се издигао и изнад Бакира Изетбеговића који са својом СДА у Федерацији није прошао ни приближно добро како је очекивао. Резиме свега је да Додик није само преживео харангу која је против њега покренута, већ је из свега изашао као апсолутни победник оснажен новим легитимитетом што му свакако даје крила да настави са досадашњом политиком.

Наравно, све ово се рефлектује и на преплитање разноразних спољњих интереса који на Балкану пуцају преко грбаче обичног човека. Додиковом победом Руси су подигли улог свог присуства који ће у потпуности бити зацементиран када Додик са својим СНСД победи за две године на парламентарним изборима, као и изборима за председника Републике Српске. Западни фактор то сигурно неће мирно гледати и чиниће све да колико толико окруни Додика, што ће бити веома тешко с обзиром на чињеницу да опозиција у Републици Српској мора најпре комплет себе да промени и приступ према бирачима, а то је свакако теже од најтежих реформи. Отуда, плашим се, против Додика ће морати да се иде брутално, а прва прилика се пружа ових дана уколико се не одазове позиву тужилаштва за саслушањем. У тој варијанти он мора да буде ухапшен, а биће веома занимљиво како ће се било ко усудити да ухапси човека који је просле ових избора постао неспорни лидер Срба у Републици Српској. Такав сценарио без икакве дилеме довео би до значајног погоршања ситуације, што ни самом Бакиру Изетбеговићу не одговара, јер му је народ у Федерацији добрим делом показао да је на ивици да апсолутно изгуби подршку због политике коју води.

Закључак свега би био да је Додик себи значајно повећао маневарски простор и да је из позиције човека на који је готово клекнуо на колена постао неко ко је своје противнике довео у позицију у којој је он до скоро био. Показао је мајсторство у преживљавању, па и оживљавању. Његови противници ће морати да се добро замисле шта их је снашло.

П.С. Овим путем честитам на Младену Грујичићу на великој победи у Сребреници. Потез да се стане иза једног српског кандидата је најбољи показатељ шта све можемо да урадимо само када смо сложни.

Оставите одговор