Безбедносна култура

Далеко од тога да сам некакав стручњак за безбедност. Имао сам ту част да завршим Високу школу безбедности и одбране при нашој Војној академији, али то је све, уз константно читање литературе из области безбедности и кривичног права, што је моје знање из ове области. Неко ће рећи да је то сасвим довољно, но свакако да се са том тезом не слажем, јер знања никада није довољно и човек увек мора себе да надограђује. Ипак, неке основе безбедносне културе сам колико толико савладао, као правник доста сам читао о начину вођења истрага и морам да приметим да све ово што се код нас појављује у медијима једноставно не би смело да се појављује. Не због тога што би од јавности требало нешто тајити, већ због чињенице да разноразне спекулације, непроверене информације, полуинформације и сличне ствари, заиста могу да угрозе то истраге, а сасвим сигурно могу да изазову застрашујући контраефекат са несагледивим последицама. Зато сам велики присталица да се у овом сегменту заведе ред, јер све ово што се дешава последњих дана са безбедношћу председника Владе, а како чујемо и његовим братом, не слути на добро. Добрим делом не слути на добро управо због разноразних информација које се волшебно појављују у медијима. Да будем отворен, стварањем конфузије путем лансирања шуме информација суштински се црта мета на самог премијера, па и на његовог брата. Показали смо као друштво да нам је ниво безбедносне културе на најнижем могућем нивоу.

Недавно је директор британског МИ5, дајући свој први интервју у историји, изјавио да је британска служба спречила око 30 терористичких аката у Великој Британији. Да ли је јавност ишта о њима знала? Није и нема потребе да зна. Службе раде свој посао, а ако јавност има потребе нешто да зна то је епилог како је терористичи акт спречен. Такође, Француски званичници су објавили да су пре прошлогодишњег терористичког акта у Паризу спречили чак десет сличних напада. Руски ФСБ годишње такође спречи неколико десетина терористичих аката. Слично је и са потенцијалним нападима на највише државне званичнике. Нема потребе да јавност сазнаје пикантерије и детаље, јер се тиме још више угрожава безбедност штићене личности. Нема потребе ни јавно говорити о томе да ли су службе затајиле или нису, јер то се решава на седницама надлежних органа које се баве том тематиком.

Елем, нисам теретичар завере, али замислите само да су ово наоружање намерно подметнуле одређене стране службе које немају добре намере према нашим државним руководиоцима, посебно не према премијеру. Кроз разноразне извештаје по медијима који су се појавили они могу да сазнају каква је реакција наших безбедносних органа, каква је контраобеваштајна заштита премијера, какво му је обезбеђење, којим трасама се креће, где борави, итд. Све те податке на миру могу да прикупе, анализирају и свакако да до детаља испланирају жестоку невољу, рецимо и потенцијални атентант, која може да има несагледиве последице.

Време је да се стане на пут спекулисању у медијима и одливу информација из нашег сектора безбедности, укључујући све од МУП-а, БИА, па до наших војних служби. И свакако, време је да се ради на едукацији грађана по питању подизања безбедносне културе.

2 мишљења на „Безбедносна култура“

  1. Redovno gledam Vaš jutarnji program na Kopernikusu.Dobra, ali kontraverzna emisija. Često niste dosledni i dovoljno jasni, ponekad prekomerno grubi i partijski isključivi, ali smatram da je sve to u vašem slučaju, ipak podnošljivo. Trudite se da svaku stvar autentično protumačite i to je najveća vrednost vaše emisije. Pri tome u njoj puno toga može da se dozna.
    To se naročito moglo videti u vezi sa bezbednosnom krizom o kojoj ovde pišete.Uglavnom ste u pravu ali ste i Vi tome, u svojoj emisiji, dali veliki doprinos. Ne sumnjam da je Vama, obzirom da u toj oblasti posedujete određeno znanje, jasno da je to ipak ozbiljna nauka. Na žalost, pored svega lošeg što smo videli ovih dana,opet se pravi jedna velika greška. Šta mene zbunjuje ? Evo drugi dan nemamo nikakvu informaciju o tome šta se događa sa našim premijerom. Kada objavite vest da predsednik nije došao na posao morate ljudima saopštiti ZAŠTO nije došao. Ako to ne kažete, onda svima nama, običnim smrtnicima, ostavljate na slobodnu volju da tumačimo šta se sa njim uopšte događa. Mogao bih da nadležnima postavim hiljadu uznemiravajućih pitanja na ovu temu. U moru bezveznih i štetnih informacija koje su ovih dana plasirane svima nama koji smo dobronamerni, ova poslednja vest je ona koja najviše uznemirava. A meni sve to govori da se ovde ne radi o bezbednosnoj kulturi ili nekulturi već o krajnjem i zabrinjavajućem neznanju.

Оставите одговор