Вук у јагњећој кожи

Сећа ли се неко макар једног корисног потеза за Србију док је Вук Јеремић био министар спољних послова?

Мислим да би ово требало да буде наградно питање у некој од телевизијских квиз емисија. Заиста, вртећи филм уназад, осим агресивне пропаганде коју је водио како би себе бесомучно промовисао и осим вербалних оштрих речи које је трошио и када је било потребе и када није, објективан резултат Вука Јеремића за Србију је нула. Да се не упуштам у крајње бесмислено постављено питаље пред Међународним судом правде о косовској независности, где смо попили нокаут од кога смо бројали звездице око главе, а све захваљујући његовој жељи да себе промовише. Но, то је прошлост. Садашњост је да га медији и тзв.политички аналитичари, а све више и одређени страни кругови, виде као будућег председничог кандидата и то увелико као победника, а да трка није ни почела. Ваљало би му одмах честитати, па да се не трошимо за џабе када победника већ имамо.

Зашто му лично никада не бих дао глас?

На страну то што је по мом личном суду био један од најгорих министара спољних послова, мада, реално, после 5.октобра на тој позицији и нисмо имали неког са ким би могли да се похвалимо. Навикао сам у животу да гледам резултат, а његов је био раван катастрофи. Ипак, сама чињеница да се кандидовао за генералног секретара УН и да је тамо прошао како је прошао, по извештајима неких наших медија он је победник без обзира што није изабран, сасвим је довољна да он није достојан кандидовања за функцију председника Србије. Многи ће питати зашто тако мислим? Одговор је једноставан. Да је којим случајем победио и постао генерални секретар УН, да ли би му икада пало напамет ко ће у Србији бити председник Србије и да ли би га то уопште било брига? Пошто је у УН прошао јако лоше, онда се сетио да би могао да добије утешну награду, па ето, хајде да буде председник Србије. Е, то не може! Ниједна функција у Србији не може да буде утешна награда за неостварене амбиције у светској дипломатији. Тај његов однос према нашим институцијама лично ми је одвратан. Гласови грађана Србије нису мање вредни у односу на гласове дипломата у УН, те самим тим нико нема право да грађане понижава на начин како би то евентуално Јеремић урадио. Тиме он заправо показује да је он сам себи једино битан, а да га држава и њени интереси занимају као лањски снег.

Једна ствар ме ипак радује. Кампању, посебно ону лажирану са бесмисленим анкетама, отпочео му је Ђорђе Вукадиновић. Онај исти што му је био на платном списку министарства спољних послова док је Јеремић био министар, који је за ручак у „Мадери“ имао задатак да пискара славопојке у својим колумнама о Јеремићу. Бранећи тада режим Бориса Тадића и Вука Јеремића, довео их је до тоталног фијаска, што ми је иначе веома драго. Иначе, Ђорђе чега год да се дохвати то пропадне. Како је ушао на листу ДСС, тако од ДСС није остао камен на камену. Претходно ни као лажни Влах није могао да уђе у Парламент, али је влашку националну мањину ускратио за мандат. Мишковићу у „Времену“ пише и даје подршку, али Мишку све теже иде. Коју год прогнозу избора да је дао, све се супротно догодило. Пре избора ако хоћете да се кладите на њихов исход, обавезно погледајте шта Вукадиновић прогнозира и одиграјте све супротно. Имате загарантовани добитак.  Елем, ако се по јутру дан познаје, Вукадиновић би хвалоспевима о Јеремићу лагано могао политички да сахрани Јеремића. И то за мале паре. Што ми свакако никако не би било жао.

Све у свему, Вук Јеремић за председника? Не, хвала, Србија није раме за плакање политичарима неостварених амбиција.

 

Једно мишљење на „Вук у јагњећој кожи“

  1. Bravo, najzad perfektna analiza, mada previse blaga. Jeremic Pozderac je nezaposleno lice sa Menhetna,mada ima i sta od dvesta kvadrata na Vracari, kupljen proneverom Agrobanke. On nema nijednu fakultetsku diplomu, nikad nije bio zaposlen, nema poziv, to je samo polticar za rentiranje, cije usluge koristili sps i ds. On i Tadic su izazvali katastrofu u Hagi i sad postoji presuda da je nezavisnost Kosova legalna. Zato je u Koha ditore tog dana izasao naslov na srpskom: Hvala Vuce!

Оставите одговор