Избори? Да, свакако

Не разумем аргумент како није нормално свако мало ићи на изборе. Заправо, разумео бих тај аргумент када би он долазио од стране владајућих странака, јер углавном власт посеже за превременим изборима под одређеним притисцима јавности и опозиције због лошег рада. Међутим, у Србији се догађа нешто невероватно. Овде опозиција кука и плаче зашто власт жели поново да провери своју подршку пред бирачима. У политичкој теорији и пракси то је заиста несвакидашњи случај, јер опозиција би заправо требало да се радује превременим изборима. То би јој била велика шанса да докаже у кампањи своје тврдње да је власт лоша, те да понудом свог програма као алтернативе придобије бираче и да преузме на изборима одговорност за вођење државе. Уместо тога опозиција у Србији се жива уби да нам докаже како је власт лоша, јер хоће опет на превремене изборе, чиме заправо показује свој панични страх од избора. Разлог тог страха је апсолутни недостатак програма и било какве идеје. Једино чиме се највећи део наше опозиције руководи је мржња према Вучићу, те је самим тим и програм који поседују искључиво „УА Вучићу“.

Да ли ће до избора доћи, то се бар у овом моменту не зна. Заправо, зна се да на председничке изборе морамо, а да ли ће са њима приде ићи и парламентарни, сачекаћемо до јануара са одлуком. Лично сам присталица поновног изласка на биралишта по цену да опција којој припадам изгуби те изборе. Суштински разлог је у томе што не желим да Србија доживљава стварање било какве тензичне ситуације, а очити циљ појединих посланичких група у Скупштини је баш то. Такве појаве се по сваку цену морају спречити. Једноставно, не може највише законодавно тело да ради у ситуацији лудовања појединих посланика чији је једини циљ да дође до туче. Слажем се са аргументом да скупштинска већина може да реши ту ситуацију, најпре тиме што ће се таквим посланицима изрицати мере удаљења са седнице. Ипак, није то решење, јер већина своју толеранцију показује управо кроз чињеницу да жели дискусију, а не да изриче такве мере. Међутим, када имате један одређени број посланика који су зацртали себи за циљ да играју на ивици ножа у смислу да изазову тучу и немиле сцене, те да буду удаљени са седнице како би себе приказали као жртве, у тој ситуацији нема нормалног рада парламента и боље је онда таквима дати шансу да покажу колико грађани цене њихово дивљачко понашање баш кроз изборе. Ако такви победе, свака част, показаће се да грађани навијају за опције без икакве политике, што ће бити показатељ свима у нашем друштву апсолутног незадовољства не само влашћу већ и било каквим системом. Можда људи желе анархију, у шта лично не верујем, али глас за поједине политичке опције чији се посланици понашају као да су побегли из болнице „Лаза Лазаревић“ би био управо глас за анархију. Уколико то грађани желе, онда је сасвим сулудо да Вучић настави са политиком коју сада води. Мислим да је крајње време да се грађани определе да ли желе државу и нормалну политичку утакмицу у којој ће идеје бити тачка спорења или желе опције без политике које воде ка хаосу у коме ће сукоб око идеја заменити лична мржња. На крају крајева, пошто многи тврде да је Вучић диктатор, могли би да нам објасне који би то диктатор са 50 одсто подршке већ трећи пут омогућио да идете на превремене изборе и да га победите? Или су можда за наше вајне анархисте опозиционаре избори обележје диктатуре?

Да закључимо, новим изборима само власт ризикује да изгуби власт, чиме Вучић показује да му није стало по сваку цену да буде у фотељи. Опозиција добија шансу да победи, али је недостатак политике очигледно кључни проблем највећег дела опозиције. Зато се они избора плаше као ђаво од крста, јер немају шта да понуде бирачима. Политика „УА Вучићу“ не доноси плату, не доноси нове путеве, фабрике, школе, радна места. Политика „УА Вучићу“ је заправо највећи разлог због чега сам присталица избора, јер ванредни парламентарни избори би могли коначно да ставе тачку на опције које немају никакву политику, што би за Србију било заиста благотворно.

 

Оставите одговор