Сценарио

Да ли ће неко од бирача из ове кампање успети да запамти макар једну ставку некаквог програма који је понуђен од Јанковића или Јеремића? Радуловића и Обрадовића намерно изостављам из питања без обзира што су им методи у камапњи једнаки као Јанковићу и Јеремећу али суштински то су небитни кандидати, па нису толико релевантни. Но, вратимо се на ову двојицу фол озбиљних. Значи, наградно питање за све који ово прочитају је следеће- да ли сте уочили и да ли ћете драги грађани запамтити било шта из њиховог програма? Немама дилему да ће одговор бити негативан, јер истини за вољу од њиховог програма нико није видео ни П. То једноставно не постоји. Самим тим њихов мотив за изалазак на изборе није резултат, већ је циљ домоћи се фотеље на начин мимо избора. То нас доводи до онога шта ћемо упамтити из њихове кампање.

То што ћемо упамтити из кампање је њихово бесомучно понављање матрице да ће избори бити покрадени. Ту кампању је започео први Радуловић још пре три месеца као крајње небитна фигура, потом је преузео још небитнији Бошко Обрадовић, а онда су ова двојица, фол озбиљних кандидата, као шваба тралала то бесомучно понављали. Суштина је у Гебелсовском методу понављања неистине који се своди на то да сто пута изречена лаж постаје истина. Свакодневним понављањем приче како ће избори бити покрадени, без обзира на чињеницу да за тако нешто нисте пружили ниједан доказ, заправо усађујете свом тврдокорном бирачком телу да као противнике имате лопове који ће вас свакако покрасти, али и дајете себи алиби за пораз који је неминован, но баш зато што сте наводно покрадени тај пораз не морате да признате. То опет повлачи оправдање за потезе који ће уследити после избора, а то је оспоравање избора и њихова делегитимизација, заправо покушај довођења функционисања државе у блокаду.

Већ сада видим сценарио који креће од раних јутарњих часова током изборног дана који ће се покренути најпре преко друштвених мрежа. Константно ће се измишљати информације о наводном присиљавању бирача испред бирачких места од стране „батинаша браће Вучић“ да заокруже број шест, затим ће се лансирати информације о функционисању тзв.бугарског воза широм Србије, све то ће се „документовати“ фотографијама испред бирачких места на којима ћемо видети некакве опасне момке који се шетају и контролишу ко гласа и тако редом. Све то ћемо по цео дан читати и слушати, а онда ће увече уследити некаква заједничка конференција за штампу на којој ће се рећи да опозиција не признаје резултате нерегуларних избора, можда ће се упасти у РИК, испровоцирати инцидент и оно што је кључно, а дубоко верујем да се на томе веома интезивно ради, биће покушај интернационализације проблема. Циљ је да се издејствује по сваку цену обарање избора или потенцијални улазак у други круг, а тада наступају притисци и све оно на шта Јанковић и Јеремић рачунају, понајвише страна подршка. Зато имамо театрална напуштања седнице РИК-а, зато имамо подизање тензије, јер воља народа двојици фол озбиљних кандидата није ни битна. Битан је сценарио. Да су им избори битни написали би макар једну ставку програма.

Шта Вучићу преостаје као одоговор. Само убедљива победа. Његови бирачи су његова једина нада која може сценаристима да поквари сценарио. Други ресурс за одговор он нема.

Дао бих све да се преварим, али плашим се да се неће све завршити 2.априла. Сценаристи су спремни, глумци још више, представа може да почне.

Оставите одговор