Медијска заступљеност

Само они који немају ништа да понуде народу кукају и цмиздре како су слабо заступљени у медијима. У ери друштвених мрежа тражити алиби за изборни фијаско зато што си наводно слабо медијски заступљен равно је тврдњи да је земља равна плоча. Сваки јутјуб снимак, добро написан фејсбук статус или твит, имају више прегледа него било каква досадна политичка телевизијска емисија. Проблем опозиције није слаба медијска заступљеност, јер она је у многим сегментима далеко израженија у односу на власт, већ је кључни проблем опозиције недостатак квалитетне понуде. То вам је исто као када у продавници имате бајату робу, а чудите се зашто нико не жели да купује код вас, већ код конкуренције.

Доказа за ову моју тврдњу има на претек. Кренимо нпр. од Бошка Обрадовића. Ево, бићу неко ко ће рећи да можда заиста није био у довољној мери медијски заступљен, мада, с обзиром на његову објективну политичку снагу то и није толико тачно. Но, нека буде да је управу. Искрен да будем, мени је ужасно криво што није био још више медијски заступљен, јер да јесте не би освојио ни тих два одсто колико је освојио. Ту чињеницу поткрепљујем тиме како је гласао његов најближи комшилук. Његовим комшијама у Чачку сигурно није био потребан ниједан медији да сазнају нешто о Бошку Обрадовићу, посебно не онима који живе на бирачком месту где Бошко гласа. Човек је на свом бирачком месту кроз иглене уши дошао до цензуса. Елем, када те најближе окружење тако оцени, онда можете мислити шта би вам се догодило када би вас шира јавност мало више упознала. Чачанин је и Вук Јеремић, који је руку на срце у селу свог оца нешто боље прошао, али је  генерално у Чачку доживео катастрофу. Може се узети сличан пример и за Сашу Јанковића, који је у својој родној Лозници прошао као бос по трњу са свега 15 одсто освојених гласова, што је резултат испод његовог просека на нивоу целе Србије. Нећете ми ваљда рећи да је Лозница величине Њујорка па да њени житељи не знају да им је Саша Јанковић земљак који је ту одрастао, завршио гимназију и провео добар део својих момачких дана.

Суштина приче је у бемисленој аргументацији о томе да би наводно већа медијска заступљеност опозиционих лидера, која свакако није била мала и која је у појединим медијима била чак и неукусна, наводно донела њима бољи резултат. Уколико заиста власт може да утиче на медије како тврде опозициони прваци тражећи себи алиби за изборну катастрофу, ја искрено молим Вучића да се у следећој кампањи власт уопште не појављује и да комплетан медијски простор уступи опозицији. Апсолутно сам уверен да би додатно медијско појављивање опозиције која нуди ово што је нудила у претходним изборима довело до тога да освоје још мање гласова. Овакву опозицију најискреније би свака власт на свету пожелела.

Да закључим, ви што данас демонстрирате јер вам се не допадају изборни резултати, као први и основни захтев требало је да истакнете промену опозиције. Тек када њу промените и када са мање мржње и острашћености кренете у политичку борбу, онда је ред да према властима испоставите одређене захтеве. Све док то не урадите, чини ми се да ћете морати после сваких избора тако незадовољни да излазите на улицу и да кукате што сте лоше прошли на изборима.

 

Једно мишљење на „Медијска заступљеност“

  1. Poštovani,
    ne mogu a da se ne složim sa vama o nedostatku plana i programa opozicije u kampanji za predsedničke izbore, kao i činjenicu o „bajatosti“ koja takođe više nanosi štete. Slažem se sa vama da je internet jači medij od televizije to ne kažem samo ja već istraživanja na svetsko nivou na to ukazuju. Druga stvar smatram da protesti nemaju veze sa izbornim rezultatima u smislu da je osnovni razlog pokretanja cele te stvari. Mislim da je građanstvo u koje ubrajam i sebe prezasićeno bahatošću „malih“ ljudi. Ne članova vlade, premijera, predsednika i ostalog diplomatskog kora, već malog čoveka koji je na položaju nekog referenta u nekoj od lokalnih samouprava, koji do juče nije mogao da nađe posao u struci, ali je zato poslušan, ćuti radi kako mu se kaže. Posle izvesnog vremena taj mali čovek se okuraži ali ne u pozitivnom smislu da radi još više, da osmisli posao, organizuje ljude, već u negativnom smislu da postaje bahat, bezobrazan, pun sebe, al kad zagrebete malo po površini shvatite kolika je kukavica i zapravo nesposoban čovek. Ne želim nikog da uvredim ili omalovažim ali to je suština protesta samo mladi ljudi imaju daleko više energije nego mi stariji i tako treba da bude jer samo pozitivna energija može privući istu pozitivnu energiju iz svemira.
    Srdačan pozdrav
    Andjelka

Оставите одговор