Балкански рат

Балкан је такво место где увече када заспиш никада ниси сигуран да ли ће те дочекати мирно јутро. Док си рекао кекс догоди се политичка криза или ратни сукоб. Просто речено, Балкан је идеално место за сукобе интереса свих могућих сила, од оних великих, до нас на микроплану који се глођемо и млатимо због територије. Да се договоримо нисмо могли никад, односно, боље речено, нису нам велики ни давали прилику да се договоримо, али да заратимо сви са свима могли смо за дан. Наравно, сваки сукоб на Балкану историјски гледано имао је потпору великих који су своје интересе преламали преко наше грбаче. Тако ће бити и у наредном Балканском рату који нам се у виду црног облака надвија над главама.

Прекрајање граница на Балкану не може да се догоди без ратног сукоба. То је чињеница и то знају и креатори тог будућег рата. Тренутно траје фаза опипавања пулса. Све одвија у границама давања запаљивих изјава од стране политичара који су лутке на конопцу и који по задатку дају такве изјаве. Док они то раде, медији и одређени геополитички институти под контролом великих западних сила, углавном Амерички и Британски, објављују анализе о неопходности промена граница на Балкану, редефинисања односа међу балканским државама, наводно погубном утицају Русије који указују на неопходност већег присуства НАТО на Балкану и сл. На те „анализе“ увек се надовеже понеки ситнији чиновник из америчке администрације задужен за Балкан или британски почетник у њиховом „Форин офису“ који по задатку дају изјаве о Балкану као потенцијалном жаришту, гле чуда, због утицаја Русије. Потом се огласе некадашњи високи званичници поменутих земаља који су на Балкану водили ратове и креирали кризе, како би дириговано додатно потпалили својим изјавама комплетну ситуацију и освежили нам ружна сећања. Охрабрени таквим потезима послушници политичари на Балкану, попут Харадинаја, Тачија, Раме, Курти, Изетбеговића и њима сличних, крећу са лупањем у ратничке бубњеве умисливши да су они нешто битни. Такви су иначе најопаснији, јер у својој жељи да буду некакви нови национални лидери који ће свом народу проширити територију на уштрб комшија, спремни су на сваки вид удворништва према великима. То вам је ситуација као када посматрате дресираног мајмуна. Све док му не дате пушку, он вам је симпатична животиња, али када му дате митраљез у руке он неконтролисано почне да решета по свима док му дресер не каже да стане и да му врати пушку. На дресури су данас Харадинај, Тачи, Рама и њима слични. Када им газде буду рекле да започну сукоб, они ће то учинити без имало размишљања. Уосталом, није ли један од њих баш због тога недавно пуштен из кавеза?

Да закључим ово мучно писаније. Да ли ће доћи у перспективи до новог Балканског рата? Да, свакако ће доћи и чини ми се да га је немогуће избећи. Не зато што ми на Балкану прижељкујемо нову кланицу и крвопролиће, јер тако нешто прижељкују само психопате, већ зато што тај рат велики хоће. За реализацију започињања сукоба имају пуно својих дресираних мајмуна.

Шта Србија да ради?

Да буде спремна на најгоре. Наспрам себе имаће и дресере и мајмуне. Тешко је тада да рационалност изађе на површину. За почетак, Вучић би морао из владе, по дубини, да одстрани све оне који годинама, неки чак и више од деценије, са одређених позиција више раде за неке западне земље, него за сопствену државу. Са таквима унутар система немогуће је довољно оснажити државу и припремити је за не дај Боже најгори сценарио. Затим, сваку најаву сукоба на Балкану у западним медијима морамо озбиљно да схватимо, јер најаве новог Балканског рата у коме ће свако са сваким да се сукобљава не стижу из Србије, већ се преко западних медија контролисано пуштају у јавност ради опипавања пулса и наше реакције. Такође, сваку изјаву албанских политичара према нама морамо да узмемо као став САД или Велике Британије и да се припремамо за све могуће сценарије како не бисмо прошли као Македонија. Да упростимо, свуда и на сваком месту морамо да водимо бескомпромисну борбу за мир и спречавање било каквог рата, а суштински да се припремамо за најгоре.

2 мишљења на „Балкански рат“

Оставите одговор