Пристојност

Ко данас у Србији оспорава нечије докторате?

Веровали или не, има и оних који нису још увек ни факултет завршили. Да ли су ти докторати релевантни, да ли су плагијати, у то не желим да улазим, јер нисам компетентан, а убеђен сам да имам куд и камо више написаних и научних радова и диплома од тих који оспоравају, част изузецима. Међутим, Небојши Стефановићу су докторат оспоравала нека тројица из Лондона, од којих један у том моменту није још увек ни факултет завршио. И то се узимало као здраво за готово да је истинито. О докторату Синише Малог сам се једном приликом жестоко посвађао са добрим познаником који је докторат оспоравао, а да га претходно никада није ни прочитао, што ми је на крају разговорао признао. Ипак, пише штампа, говори се у јавности о томе, па онда се то усваја без икакве сумње. Е, видите, то је класичан пример непристојности и лицемерја.

Нешто слично се дешава и са оспоравањем постављења Бате Гашића на место директора БИА. Стручност за обављање тог посла оспоравају му они који никада у животу нису имали никакве додирне тачке са безбедношћу, осим ако случајно нису тајно радили за службу, што свакако не можемо да знамо. Читам изјаве разноразних ликова који су нашли за сходно да пљуну по Гашићу, мислећи да им то доноси некакав политички бенефит. За њих је то партијско постављење, претварање Агенције у партијску тајну полицију, срозавање рада БИА. Занимљиво је да у неком ранијем периоду нису имали ништа против када је службом руководио Саша Вукадиновић или је свим службама као координатор руководио Мики Ракић. Они, претпостављам, нису били чланови Демократске странке? Па куд се тада нису дрзнули да оспоравају њихову партијску припадност, па и стручност за те послове?  Или су они тада били више него кооперативни са западним фактором и ловили су као дивљач хашке сужње, па су зато били добр. Западни фактор се иначе одавно устремио на Гашића, још од периода када је почео да заводи ред у Министарству одбране, па је то заправо највећи разлог зашто су прозападни пешадинци који су за Вукадиновића и Ракића ћутали сада по задатку активирани? Гашићев кључни проблем је у томе што није на линији западног фактора. Мрзе га и о њему свашта измишљају само зато што је као министар одбране разноразне агенте који су вршљали по нашој војсци од исте отерао, а наше војне службе издигао на респектабилан ниво. Бар ми који смо чланови одбора за контролу служби безбедности у скупштини Србије то добро знамо. Гашићу ће се због тога до краја политичке каријере ловити сваки погрешан потез или ће се медијски правити хајка против њега. Њему ће се гледати шта је ручао, са ким се сусрео, шта му раде деца, да ли је неког увредио, како се ошишао, шта је обукао, јер се по задатку од њега мора да направи монструм. Отуда, наредних дана, месеци, година, очекујем да се стално обнавља галерија ликова која појма нема о безбедности и раду служби, а која ће по задатку, крајње непристојно, сејати измишљотине о Гашићу.

Наравно, Гашић неће бити једини. На удару ће бити свако ко је истински Вучићев сарадник, јер ударањем по њима суштински ће се ударати по Вучићу. Да ли је нешто истина или није, кога то брига.

Пристојност, шта то беше?

П.С. Да не заборавимо наводну аферу хеликоптер, којом Гашића највише гађају. Свим лицемерима који на овој теми желе да зараде политичке поене, што могу само са некрофилијом да повежем, постављам питање како би Бату Гашића називали да рецимо није дозволио да полети хеликоптер и да је беба умрла? Да ли би тада Гашић за другосрбијанску елиту био убица детета и шовинистички монструм који нема осећај за бошњачку децу?

Оставите одговор