Припрема

Занимљиво, али увек током лета крене талас различитих протеста. Обично су малинари најактивнији, јер њихов однос са хладњачарима је вечита нетрпељивост. Наравно, увек се од државе захтева да гарантује цену откупа, што нигде где постоји слобода тржишта није могуће, али свакако да се држава увек потруди да пронађе решење. Ипак, чини ми се да ове године ти силни протести, посебно раднички, нису уперени само за побољшање права радника, већ имају изразито јаку политичку конотацију. Уз сво разумевање за раднике Фијата у Крагујевцу, јер висина њихових примања се не може окарактерисати као Бог зна колико висока, али није баш ни најгора на свету, ипак да се приметити да начин испољавања њиховог незадовољства није уперен само као Фијату, већ и ка власти која објективно и нема неке претеране везе у том односу. Подсећања ради, тај Фијат није довела садашња власт, нити је она са њим уговарала услове, већ су то урадили они који данас подржавају због својих политикатнских интереса раднике у штрајку. Слично је и са радницима „Гоше“. Није садашња власт упропастила „Гошу“, већ су то учиниле неке претходне власти. Самим тим, било какво незадовољство које радници испољавају скроз је бесмислено да буде уперено против садашње владајуће гарнитуре. Истини за вољу, свака власт је дужна да помогне онолико колико је њеним могућностима да се пронађе неко решење, али очекивати да се власт умеша у пословање приватне компаније или да крене у поступак ревитализовања пропале фирме која јесте некад била гигант, али која данас једноставно не постоји, није реално очекивање.

Шта је онда суштина протеста?

Немам дилему да их неко са стране дотира и њима руководи. Суштина је припремити врућу јесен и константне блокаде саобраћајница и привредне активности државе не би ли се тако вршио континуирани притисак на власт. Колико чујем, планови су подизање радника на бунт, штрајк адвоката, штрајк запослених у правосуђу, протести пољопривредника, студената… Немам ништа против тога, само нека им ти који их подижу на буне и штрајкове најпре објасне зашто су им уништили предузећа, нека им поједини тајкуни који данас дотирају те протесте објасне зашто су им за багателу купили фирме, отели пољопривредно земљиште и уништили сељака, а када им све то објасне онда нека им додатно понуде алтернативу овом стању. У супротном, немој да потпаљују раднике, јер инвеститор може да се покупи и да оде. Тада нема ни посла, а ни плата. Узгред, пошто нам стално ти исти говоре да се претварамо у земљу јефтине радне снаге, ево нека нам они кажу колику су то плату у страним фирмама радници примали док су они владали, а посебно нека нам кажу колика је била плата у фирмама које су кроз лоповску приватизацију поклонили тајкунима. Мислим да им поређење не би ишло у корист.

Отуда, замолио бих све те политиканте, а и западне амбасаде и домаће тајкуне, да прекину са потпаљивањем радника, јер нисмо ни луди, ни глупи. Капирам да им је циљ подизање тензија пред београдске изборе, капирам и да им је улица остала једина шанса да нешто ураде јер на изборима нема шта да траже, али то изазивање нестабилности не би смело да прође. Најпре зато што ужасно штети Србији, јер само је лудим људима циљ да нам инвеститори оду или да одбију да дођу због стања у ком бисмо се по жељи одређених структура нашли. Раднике бих замолио да два пута ставе прст на чело пре него што се упусте у штрајк и да добро размисле да ли је реално то што траже и какве су последице најпре по њихову фабрику и њих саме, али и да добро размисле да ли неко због својих политичких бенефита покушава са њима и њиховим протестом да манипулише. Од запосленог који има какву такву плату дефинитивно је гори статус незапосленог који нема никакву плату, јер је инвеститор отишао.

Оставите одговор