Дискусија

Недавно сам добио позив новинара „Дојче велеа“ Немање Рујевића, на кога иначе Саша Радуловић врши најодвратније притиске због текста о неплаћеном порезу у САД, да будем гост у полемичкој емисији са колегиницом из опозиционих редова, Мариником Тепић. Иначе се увек радо одазивам на полемичке емисије где може здрава дискусија да се води и позив ме је заиста обрадовао. Проблем је што ретко ко из опозиције жели да дискутује, па ми се чак и догађало да одбијају унапред заказане полемике, а увек се жале како су цензурисани. У емисији коју водим позивао сам многе од њих икс пута, али одзив је био, уз част изузецима, никакав. Заправо, колеге из опозиције су одлучиле да углавном гостују сами са собом по медијима који су њима наклоњени и где имају унапред сервирана питања. Немам ништа против да гостујем и на тим медијима, али је проблем што позив готово никада не стиже са њихове стране или и ако стигне будете позвани углавном да будете соло гост где водитеља или водитељку неко претходно добро избрифује да крајње тендециозно води ту емисију не би ли гост, тј. моја маленкост, била дискредитована. Не волим тај тип гостовања, али и на тако нешто се углавном одазивам, по цену и да целу емисију или интервју потрошите на хиљаду пута препричане и прежвакане теме, јер увек рачунам да такав приступ више говори о ауторима, него о мени. Једино што готово никад не пристајем су документарне емисије одређених продукција које злонамерно када вас сниме узимају сегменте из снимљеног материјала и потом из офа креирају емисију по свом суду и нахођењу, а ви им дођете као покриће да су звали другу страну. Исто је и са текстовима у одређеним дневним и недељним издањима. Тада увек снимим шта сам изјавио, па то поставим на друштвене мреже како би себе заштитио од злоупотреба којима сам више пута био изложен, по цену да то наљути новинаре. Кога су змије уједале и од гуштера је опрезан.

Но, вратимо се на позив новинара Рујевића. Оно што ме је крајње негативно изненадило су коментари на друштвеним мрежама када је човек најавио госте у емисији. Одједном  дотичним твитерашима више није проблем што наводно у Вучићевој Србији нема полемике, већ је настао проблем што је Рујевић уопште помислио да прави полемичку емисију, јер шта има мене да позива. О увредама на мој рачун можда неком другом приликом. Искрено, нисам разумео зашто је проблем да дискутујемо. Са Мариником Тепић немам никаквих додирних тачака. Наши системи вредности су два различита света и верује да она исто то мисли, али заиста сматрам да је добро што смо дискутовали. Међутим, за не тако мали број опозиционих присталица то је проблем. Ваљда су само они Богом дани да нам објасне шта је једини и прави систем вредности, те свако ко се у то не уклапа у најмању руку би требало да буде брутално дискредитован. Опростите, али такво поимање политичког и уопште друштвеног живота је крајње нездраво. То ствара злу крв међу политички подељеним субјектима и не доприноси ничему.

Дакле, да се разумемо, док сам жив борићу се да дискутујем и да дискутујемо. Одлазићу да слушам трибине које организује опозиција, што иначе често практикујем, па таман ме тамо увек гледали као да је дух сишао међу њих. То ћу да чиним јер хоћу да чујем другачије мишљење и хоћу да видим и чујем због чега влада такво мишљење код тих људи. Увек ћу прихватати позиве на дискусију, од организације неке месне заједнице, до озбиљне телевизијске дебате. Само апелујем на поједине људе да сузбију мржњу у себи, да сумануте дискусије и тешке речи које лансирају преко друштвених мрежа оставе по страни и нека пробају са позивом на нормалан дијалог. Ја сам искрен и према себи, неретко сам и сам био пун негативног набоја и умео сам свашта да напишем, неретко и ако нисам тако мислио, а неретко да бих можда бранио и неодбрањиво, што је свакако грешка, али људи се, што је ваљда позитивно, временом мењају. Додуше, ни тада нисам бежао од дискусије, јер сам увек имао на уму да она спушта тензије. То топло саветујем и овим дежурним мрзитељима по друштвеним мрежама. Посебно саветујем опозицији која листом одбија дијалог око Косова и Метохије. Дискусија је та која много тога негативног може ка позитивном да каналише. Мислите о томе.

Оставите одговор