Опозиција унутар власти

Само по себи крајње је контрадикторно да неко седи у власти и то у оној извршној, а да се понаша као опозиција, односно да све чини да ту исту власт минира кад год му се укаже прилика. Логика налаже да се власт таквој особи захвали и да потражи адекватну замену, међутим, најпре је логично, а пре свега и морално, да се та особа, с обзиром да је незадовољна својом позицијом у власти или евентуално радом власти у којој седи, сама понуди да поднесе оставку и да евентуално пређе у опозицију или се повуче неко време из политичког живота. Но, у Србији је изгледа морал одавно постао непостојећа категорија за многе који се домогну неке од функција.

Да не околишам. Ради се конкретно о актуелној потпредседници Владе, Зорани Михајловић, која је из потпуно нејасних разлога ушла у евидентан сукоб са министром Зораном Ђорђевићем око тога ко ће и какав ће предлога закона о родној равноправности заступати пред посланицима. Очигледно због тога што је дотична потпредседница умислила да она има искључиви монопол да тај закон напише и представи јавности, тек агресивна кампања коју је покренула око тог предлога закона и медијски спинови уперени против министра Ђорђевића, који узгред по закону једини може да тај закон представи пред парламентом, јасан су показатељ да је суштина тог закона искључиво лична промоција и вероватно добијање одређених поена код невладиног сектора, што је опет додатни поен код појединих амбасадора. Иначе, сам предлог закона какав је потпредседница владе намеравала да прогура је благо речено катастрофалан и непримењив, те је заиста добро што је тако нешто повучено. Но, о самој садржини и намерама неки други пут. Вратимо се на суштину, а то је све оно што је дотична чинила како би тај предлог закона прогурала.

Један дневни лист је објавио да је потпредседница владе преко своје саветнице уговарала са Александром Јерков из опозиционе Демократске странке на који начин да опозиција напада министра Ђорђевића, па и саму владу, због тог закона. Чак је и самог министра частила врло ружним и ниподаштавајућим епитетима. Уколико је истина то што је објавио тај дневни лист, а мислим да се са тим подацима, па и СМС порукама нико тек тако не би смео да игра, јер ризикује да попије жестоку тужбу, дотична потпредседница владе више у тој влади не би могла да остане ни секунде. А, вала ни у самој Српској напредној странци. Морално би било да поднесе оставку, мада, искрен да будем, то не очекујем од ње. Но, захтев за њено разрешење био би нормалан пут, јер не може се седети у влади, а уједно радити против те исте владе и њених чланова и то заједно са опозицијом. На страну то што јој ово није први овакав скандал који везује за себе и да је сличних било на претек због којих је, по мом мишљењу, Александар Вучић одавно требало да јој се захвали на сарадњи, али ово је нешто што је прешло све могуће границе. Уколико се сада не реагује, плашим се да ће се ући у фазу да више нико неће моћи да сноси никакве косеквенце за пропусте и скандале које чини и да ће сама власт показати катастрофалну слабост, односно, сама Зорана Михајловић ће показати да је јача и моћнија од свих у овој држави. Ово је и ударац за саму премијерку, јер у влади коју води држи особу која ради против те владе. Према томе, ако се утврди да је заиста Зорана Михајловић уговарала са опозицијом методе како да нападају њеног колегу у влади, па и саму владу и премијерку Брнабић, а изостане ли било каква реакција у смислу њеног разрешења из владе, плашим се да ће то бити јасан знак да се некима у овој држави допушта да раде шта год им падне напамет и да су јачи од система.

Иначе, за мене она више није део власти, а верујем и за велики број мојих колега. Што се мене тиче, стављам знак једнакости између ње и рецимо Александре Јерков. Обе су политички противници актуелне владе и Српске напредне странке.

Оставите одговор